IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:40 | 6 декември 2022
Обновен: 11:45 | 28 март 2024

Енергото плаши "Тубдиспансера", спира му тока за 2 часа

Лечебното заведение има дългове за над 700 000 лв. и още 80 000 лв. за ел. енергия

По материала работи: Слав Велев
Енергото плаши "Тубдиспансера", спира му тока за 2 часа

Белодробната болница във Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

Финансовите проблеми на Белодробната болница във Варна остават без решение. Лечебното заведение има дългове за 700 000лв. и още 80 000 лв. за ток. Медиците не получават редовно заплатите си, а от "Енерго-Про" на няколко пъти заплашват, че ще спрат електроподаването към болничното заведение заради големите задължения.

"Това е болница само за туберкулоза и ние не може по друг начин да генерираме "живи пари". От някое медицинско, от някой преглед, но те едва стигат за консумативи. Получаваме субсидия от 90 лв. на пациент, които не стигат за никъде. Не можем да направим план за електоренергията, защото едва намираме за гориво, филми за рентгена и т.н.", казва д-р Мина Русева, цитирана от БНТ.

Последната закана на енергото е, че лечебното заведение ще остане без електричество за 2 часа на 8 декември.

"Ако тока бъде спрян за 2 часа, трябва да се унищожат микробиологичните проби, налични в лабораторията - това е биологичен отпадък. Няма да могат да извършват никакви прегледи и никаква дейност, защото всичко е на компютри. Цялата болница ще спре работа. Болните от стационара ще бъдат пуснати, защото те не могат да стоят без ток - имат по-специален режим", казва д-р Русева.

В момента в лечебното заведение са настанени 20 души с туберкулоза.

Коментари

Новини Варна