IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:45 | 7 декември 2022
Обновен: 17:55 | 25 април 2024

Варненски депутат иска минимум 3 г. затвор за мигранти и каналджии

Eфективните присъди за тези престъпления са под 5 %, твърди вътрешният министър Иван Демерджиев

По материала работи: Слав Велев
Варненски депутат иска минимум 3 г. затвор за мигранти и каналджии

Бранимир Балачев/Снимка: АРХИВ

Наказания от минимум 3 години затвор за нелегалните мигранти през границата и каналджиите ще предложи варненският депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев, обяви той от трибуната на Народното събрание по време на извънредния парламентарен контрол. В отговор на негово питане вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че ефективните присъди за тези престъпления са под 5 %. 

„Има условно наказани, има пробация, но българското законодателство не е съобразено с обществената опасност на това деяние и това насочи все повече хора от криминалния контингент към този тип дейност”, коментира служебният министър зачестилите тежки инциденти, предизвикани от мигранти и каналджии. Според него не само българи, но и италиански и полски граждани, извършват тези престъпления на наша територия.  

От началото на годината към наказателна отговорност са привлечени 304 души, от които 137 са българи, 22 са от Украйна, 21 от Сирия, 10 от Румъния, 12 от Сърбия, 7 от Ирак и 5 от Русия. Направените опити за превеждане през граница са 2605, като най-много са от Сирия и Афганистан.

„Възпирането на тези, които искат да преминат нашата граница не е достатъчно. Ако ги хванем – хванем, и тогава само пробация или 3 месеца условно. Така рискът за тях да продължават да вършат това престъпление е малък”, каза Бранимир Балачев.

Коментари

Новини Варна