IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 6 декември 2022
Обновен: 14:48 | 22 април 2024

Sky News обвини България в стрелба по сирийски мигранти ВИДЕО (18+)

Външно: Гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели

По материала работи: Слав Велев
Sky News обвини България в стрелба по сирийски мигранти ВИДЕО (18+)

Кадър и ВИДЕО: Twitter/Sky News

България е обвинена в стрелба по сирийски бежанец, съобщи Sky News.   От кадри, заснети на 3 октомври, близо до българо-турската гранична ограда, според медията се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил застрелян от българските гранични служители, които хванали групата му да влиза незаконно в страната ни и са я изтласкали обратно към Турция, пише "Труд".

„Появи се зелен автомобил с двама български полицаи в него. Той се приближи към нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята”, обяснява момчето. „Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е недопустимо”. И добавя: „Той стреля по мен директно и възнамеряваше да ме убие”.

По официални данни от началото на годината до 27 ноември 153 460 души са се опитали да преминат българо-турската граница, което е над четири пъти повече, в сравнение с периода на миналата година, пише Sky News.

„Агресията от страна на граждани на трети страни срещу служители на Главна дирекция „Гранична полиция” се е увеличила значително в последно време”, пише Sky News, като цитира българското Вътрешно министерство. В изявлението се отбелязва, че двама служители на МВР са загинали наскоро при опит да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас.

От Sky News пишат, че разследващите им журналисти са отишли до района, близо до мястото, където „беше прострелян Ел Рустум”, за да се опитат да намерят хора, преминаващи в България. Не след дълго обясняват, че са се натъкнали на следи от бежанци. „Имаше участъци, затрупани с бутилки, енергийни напитки, дрехи и сирийски закуски - импровизирани места за почивка преди дългото пътуване през гъстите гори”.

„Едно 15-годишно момче ни показа белези по лицето и главата си, които според него са получени от побой от българските власти при неуспешно преминаване”, пише Sky News. Момчето правело осми опит да премине. „Един път пресякохме оградата, а българската полиция ни арестува и започна да ни бие”, казва той. И допълва: „Пуснаха кучета срещу нас, а после ни върнаха голи, само по шорти”, цитира думите му Sky News. 

Накрая на материала е спомената и позиция на българското правителство, което отрича обвиненията, като заявява, че спазва международните и собствените си закони и добавя, че агресията срещу гранични служители се увеличава. „Българските сили за сигурност, с помощта на Frontex, са на първа линия всеки ден, за да защитят всички европейски граждани”, цитират от Sky News Вътрешното ни министерство.

Sky News отбелязва също, че България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите му.

В позиция, изпратена от вътрешното ни министерство до "Скай", се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели.

В случая става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

От МВР допълват, че е имало агресивно поведение от страна на мигрантите, които са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление "Средец", нанесени са и материални щети.

Коментари

Новини Варна