IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:15 | 15 декември 2022
Обновен: 02:14 | 23 април 2024

Община Варна иска да се строи в свлачищна зона

Разрешиха изработването на ПУП за изграждане на канализация в Каменар

По материала работи: Слав Велев
Община Варна иска да се строи в свлачищна зона

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев по време на заседанието на ПК по Архитектура/Снимка: Общински съвет - Варна

Забраната за строителство във варненската местност Свети Никола частично да бъде отменена. Това ще поиска Община Варна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, наложило ветото през 1997 г. заради свлачищни процеси.

Съветниците по комисията по архитектура към Общински съвет-Варна дадоха съгласието си да се поиска отмяна на забраната, но само за определени имоти, в които има извършени укрепителни дейности и изградена канализация. Анализите, отразени в геодезическата и геотехническата експертиза, доказват положителен ефект от изпълнените мероприятия. Направената канализация в района и достатъчният капацитет за включване в нея също е мотив за частична отмяна на забраната, стана ясно на днешното заседание.

За останалата територия администрацията ще настоява ветото до остане до реализацията на „трайни водопонизителни и осушителни мероприятия, както и битова канализационна мрежа“.

Единствено министърът на регионалното развитие може да премахне строителната забрана. Но тъй като инициативата за нейното налагане е била на Община Варна, е необходимо отново по предложение на местната власт да се предприемат действия за отмяната й.

На днешното заседание съветниците разрешиха изработването на нов Подробен устройствен план /ПУП/ - Парцеларен план /ПП/ за изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар. Преди две години Общински съвет-Варна прие ПУП-ПП за обекта, но впоследствие се установи, че по одобреното трасе са възникнали срутища и ерозионни пропадания, което налага неговото изместване.

Коментари

Новини Варна