IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
15:30 | 15 декември 2022
Обновен: 04:08 | 16 април 2024

Съдят баща и син иманяри от Добрич, търгували с антики във Варна

Станьо. С. и Ивелин са задържани в момент на сделка с археологически ценности

По материала работи: Слав Велев
Съдят баща и син иманяри от Добрич, търгували с антики във Варна

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Варненският окръжен съд определи мерки за неотклонение – „парична гаранция“ и „подписка“ на двама мъже, привлечени като обвиняеми за незаконното притежание на културно-исторически ценности.  

Преди дни - на 11 декември, 53-годишният Станьо. С., синът му и 46-годишният Ивелин С. били задържани в момент на сделка с археологически ценности. Според обвинението бащата и синът се занимавали с иманярска дейност, за което свидетелствали намерите у тях металотърсачи и голям брой антики. Откритите културни ценности двамата предавали на Станьо С., който ги изкупувал.   

Престъпленията са извършени на територията на Добрич. Но досъдебното производство се води във Варна, тъй като за единия обвиняем се твърди, че е извършил деянието на територията на Варна. Поради тази причина Варненският окръжен съд разгледа искането на определяне на мерки за неотклонение на Станьо С. и Ивелин С. Третият обвинен вече е с наложена „парична гаранция“.

Адвокатът на Станьо С. помоли съда за по-лека мярка – „подписка“. Посочено беше, че той е съдействал на разследващите органи и е направил пълни самопризнания. Изтъкнато беше също, че той единствен се грижи за болен възрастен. Заради финансовите затруднения, които изпитва Станьо С., защитникът му помоли за мярка „подписка“.

Адвокатът на Ивелин С. заяви, че действително може да се направи предположение, че мъжът е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен – придобиване и държане  на повече от 3 археологически обекта, които не са регистрирани и идентифицирани по необходимия ред. Но според него, липсвали данни, че мъжът може да се укрие или да извърши престъпление. Той е с чисто съдебно минало и полагал грижи за болната си майка. С тези аргументи защитникът помоли съда за мярка „подписка“ или „парична гаранция“. 

Варненският окръжен съд като се запозна с материалите по делото и становищата на страните, установи че по отношение на Станьо С. и Ивелин С. може да се подозира съпричастността им към деянията, за които са обвинени. Съдът обаче не намери доказателства, които да сочат, че двамата биха могли да се укрият или да извършат престъпление. Спрямо Станьо С. не са събрани данни за завишена степен на обществена опасност на деянието, извън това, което е предвидил законодателят. Освен това той няма предишни осъждания. Поради изложените съображения и данните за тежкото семейно положение, в което се намира, съдът му определи мярка за неотклонение „подписка“.

По отношение на Ивелин С. съдът подчерта, че липсата на опасност да се укрие се подкрепя от събраните доказателства, че той избягва да напуска дома си и да се среща на обществени места. Освен това е трудово ангажиран. Съдът не намери данни, от които да направи извод за реална опасност 46-годишният мъж да извърши престъпление. Обвинението към момента спрямо него е за придобиване и държане на културни ценности. Вземайки предвид и представените доказателства в съдебното заседание, че се грижи за болната си майка, Варненският окръжен съд определи като най- подходяща мярка за неотклонение спрямо Ивелин С. „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева.

Определенията на съда подлежат на обжалване.

Коментари

Таен агент ( преди 1 година )
https://***.facebook.com/ThracianTrufflesДимитър Димитров от Балчик. Баща и син, с монети изкопани и продадени в Русия преди 10 години и повече са закупили 4 стаен апартамент в Кв. ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪВ ВАРНА.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна