IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:00 | 19 декември 2022
Обновен: 14:55 | 28 април 2024

Община Варна e готова да плати заплатите на медиците от "Тубдиспансера"

За последните 10 г. болницата е струвала на местната хазна над 3,5 млн. лв., само за покриване на натрупани задължения

По материала работи: Слав Велев
Община Варна e готова да плати заплатите на медиците от "Тубдиспансера"

Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на Белодробната болница, която обслужва Северна България. Въпреки това има готовност да предложи на местния парламент изплащане на заплатите на служителите, ако държавата осигури средства за покриване на остатъка от дълговете на болницата. Те са изцяло свързани с нейната лечебна дейност, която подлежи на финансиране от държавния бюджет, пише "Дарик".

За последните 10 години Община Варна е изплатила на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към Министерството на здравеопазването няма повишаване на субсидията за болницата и към настоящия момент тя продължава да бъде недостатъчна за покриване на разходите.

През 2015 г. Общински съвет - Варна взе решение за прехвърляне на дейността на лечебното заведение към някое от болници в града и за ликвидация на търговското дружество. Това решение бе потвърдено преди месец. Към настоящия момент реакция от страна на Министерството на здравеопазването няма.

Днес по инициатива на областния управител предстои среща по темата с представители на Общински съвет - Варна, РЗИ, "СБАЛПФЗ - Варна ЕООД", и всички други институции, имащи отношение по темата.

Коментари

Новини Варна