IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:00 | 14 януари 2023
Обновен: 00:10 | 19 април 2024

Областният върна за преразглеждане искането за ПУП на нов ВЕИ парк край Варна

Искането за строителство на ветроенергиен парк е на територията на община Вълчи дол

По материала работи: Слав Велев
Областният върна за преразглеждане искането за ПУП на нов ВЕИ парк край Варна

Управителят на Варненска област е върнал решението  на ОС-Вълчи дол, от 15.12 м.г., с което не беше допуснато издаване на Подробен устройствен план (ПУП) за строителство на проекта за ветроенергиен парк на Добротич уинд АД. Причина за връщането е липса на становище за решението от постоянните комисии на ОС. Това обяви неговият председател Димитър Тодоров по време на обществено обсъждане, поискано от обществеността във Вълчи дол, сред която се събират подписи срещу реализация на ВЕИ парка с 50 турбини. До 19.01. ОС трябва да гласува отново подаденото на 06.12.2022 г.  заявление от инвеститора, предаде Радио Варна

Припомняме, че на 15.12. след протест на земеделци и местни хора и по тяхно настояване ОС-Вълчи дол включи разглеждане на заявлението за ПУП като извънредна точка в сесията си. Тогава ГЕРБ и ДПС гласуваха с 9 гласа "въздържал се", а БСП и Партия "Свобода" с 4 гласа "против".

На обсъждането в късния следобед вчера, в Културния дом на град Вълчи дол, обществеността поиска всеки от местните законотворци да се мотивира как ще гласува по заявлението на предстоящата сесия, но това направиха само двама от опозицията, които и на 15.12. гласуваха "против". Част от хората изразиха своето разочарование, считайки това за една от основните цели на общественото обсъждане. 

Силвия Павлова призова местната власт да запознаят депутатите от своите партии (б.ред.ГЕРБ, ДПС и БСП) с проблема и да помислят „как да спрем заедно тази инвестиция“.

Преслав Петров, земеделец и общински съветник от партия „Свобода“ подчерта, че ще търсят подкрепа от Националната асоциация на зърнопроизводителите, а след като приключат с подписката може да мислят и за искане за местен референдум. С карта-плакат на местата, където е предвидено да бъдат турбините, вкл. И на земеделските терени, до които попадат, дойде на обсъждането Живка Чанева.

И тук идва думата на Кръстьо Тоткин, който от три десетилетия обработва земи във вълчидолските села Червенци, Караманите и Стефан Караджа. Един от големите арендатори в Добруджа, но известен и с това, че преди няколко години успя да спре изграждането на ВЕИ парк в землището на Червенци. Инвестицията е била подобна, за 60 турбини на стойност около 950 мнл.лв., разказа Тоткин. Той допълни, че тогава е имал подкрепата на Георги Тронков, в качетството му на председател на ОС.

Всяка от предвидените 50 турбини ще е с мощност 8 мегавата и ще е на три декара площ, обяви Биляна Петрова, изпълнителен директор на компанията инвеститор Добротич уинд АД, която е част от международен консорциум, развиващ ВЕИ паркове в Румъния, Сърбия и Австралия. Петрова отбеляза, че „са много учудени как местните хора във Вълчи дол оказват изключително силен натиск и изискват от общинските съветници да вземат едно незаконосъобразно решение. Ние сме се постарали на направим нашето инвестиционно предложение така, че да отговаря на всички правни норми“.

В залата, пред широката общественост, Петрова подчерта, че „разрешаването на ПУП за строителство ще отвори вратата пред всички компетентни институции да дадат своите становища по параметрите на инвестиционното предложение и така ще бъдат дадени отговори на много от въпросите, които поставят“. Вибрацията и шумът, които понася един тракторист на полето са по-големи от тези на турбината. Но ако ви го кажа аз, няма да ми повярвате, затова нека отговорните институции да имат възможност да го направят, каза още Биляна Петрова. Тя присъства на обсъждането с пи ар екипа на фирмата, а в края към тях се присъедини кметът на село Добротич Мехмед Ахмедов. Над 95% от хората в Добротич са се подписали в подкрепили инвестицията, след проведената информационна среща там, посочи Биляна Петрова.

Коментари

Новини Варна