IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
15:00 | 20 януари 2023
Обновен: 01:30 | 27 април 2024

Варненската морска гимназия става център за високи постижения

Още 27 професионални гимназии в страната ще бъдат модернизирани по най-високите технологични изисквания

По материала работи: Слав Велев
Варненската морска гимназия става център за високи постижения

Снимка: Министерство на образованието и науката

28 професионални гимназии в страната, сред които  Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“, ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Центровете ще бъдат оборудвани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Подкрепени ще бъдат дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция, основно обновяване на училищна образователна среда. Общият бюджет е 96,9 млн. лв.с ДДС, като максималното финансиране за един център е 3,4 млн. лв.  с ДДС.

Обявяването на процедурата се очаква през февруари, а изпълнението на дейностите по нея ще стартира през юни – юли 2023 г. Определените от МОН 28 професионални гимназии (по една във всяка област в страната) са преминали през комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността им към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др.

Коментари

Новини Варна