IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
13:15 | 31 януари 2023
Обновен: 12:17 | 28 март 2024

Арест за обвинен в участие в ОПГ, вместо парична гаранция

Престъпната схема включвала издаване на кредити на името на хора, без тяхно знание и съгласие

По материала работи: Слав Велев
Арест за обвинен в участие в ОПГ, вместо парична гаранция

Апелативен съд – Варна определи задържане под стража на обвинен в участие в организирана престъпна група. Въззивната инстанция отмени определение на Варненския окръжен съд, с което мярката за отклонение на Росен П. е била изменена в парична гаранция в размер на 20 хиляди лв. Срещу първоинстанционния съдебен акт възразиха прокуратурата – с протест с настояване за арест и защитата – с жалба с искане за намаляване на сумата.

43-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че между октомври 2021 г. и октомври 2022 г. във Варна и Силистра е участвал с още двама мъже и една жена в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за да върши съгласувани престъпления: съставяне на неистински официални документи, измами и пране на пари. Престъпната схема включвала издаване на кредити на името на хора, без тяхно знание и съгласие. Сумите постъпвали в кредитни карти, от които били теглени.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази мнение, че извършеното тежко умишлено престъпление е доказано. При по-лека мярка задържаният би могъл да извърши престъпление: с оглед механизма на настоящото и заради предходната му съдимост. Опасността от укриване държавното обвинение обоснова с това, че Росен се е занимавал с издаване на неистински документи за самоличност.

Защитата опонира с довода, че мъжът никога не се е укривал. При всеки свой досег със съдебната система е имал безупречно процесуално поведение. Адвокатът помоли за потвърждаване на мярката „парична гаранция“, но при по-нисък размер, защото определеният е несъразмерен.

Апелативният съд съобрази, че Росен П. е привлечен на 7.10.2022 г. за членуване в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за да извършва съгласувано измами, документни и финансови престъпления. Предвиденото от закона наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода. И към настоящия момент е в сила изводът, че задържането под стража на Росен П. е законосъобразно. Обоснованото предположение за съпричастността му се подкрепя от доказателствата. В случаите с организирани престъпни групи те се ценят във взаимовръзка, а не само по отношение на конкретния обвиняем. Изводът за авторството на деянието и към настоящия момент не е разколебан. Реалната опасност от укриване и извършване на престъпление също е убедително обоснована. Разследва се високоорганизирана, добре планирана дейност с широк кръг пострадали лица. Росен П. има множество предходни осъждания, за част от които не е реабилитиран. Последната му ефективна присъда е за сходно престъпление – подправяне на платежни средства. Фактът че по настоящото производство не е бил открит на постоянния и настоящия му адрес подкрепят наличието на риск от укриване.

С тези мотиви Варненският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Варна и остави без уважение искането за промяна на мярката за неотклонение на Росен П.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна