IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:29 | 16 февруари 2023
Обновен: 18:04 | 29 април 2024

Над 533 млн. лева просрочени задължения събра НАП Варна

Близо 400 са издадените разрешения за неотложни плащания на длъжници с натрупани задължения към бюджета

По материала работи: Слав Велев
Над 533 млн. лева просрочени задължения събра НАП Варна

Снимката е илюстративна/НАП/АРХИВ

Повече от 533 милиона лева са просрочените данъчни и осигурителни задължения, които териториалната дирекция на Национална агенция за приходите във Варна събра през 2022 година. Общо 398 са издадените разрешения за неотложни плащания на длъжници с натрупани задължения към бюджета, отчитат от варненския офис на приходната агенция.

В резултат на предприети действия за принудително събиране от страна на публичните изпълнители на НАП в морската столица, са насрочени 998 търга с тайно наддаване. Над 6 милиона лева са постъпилите към бюджета суми от проведените публични продажби, а 8,4 млн. лева са погасените задължения на външни взискатели.

С цел да повиши информираността на клиентите си и да стимулира доброволното плащане на непогасените им в срок задължения, НАП прилага активен партньорски подход. В случай че е посочен електронен адрес за кореспонденция, Агенцията изпраща електронно съобщение, преди да предприеме действия за принудително събиране. Уведомително писмо, телефонно обаждане или посещение от служител на НАП са другите начини, чрез които приходната агенция уведомява данъкоплатците за размера и вида на просрочените задължения, както и последиците и възможните начини за погасяването им.

От НАП съветват всички свои клиенти да търсят начин за разсрочено плащане при наличие на просрочени задължения, за да не се стига до прилагането на крайни мерки, като процедура по принудително изпълнение и продажба на движимо и недвижимо имущество.

Справка за задължения и наличие на образувано изпълнително дело можете да се направи в Портала за електронни услуги на НАП с електронен подпис или с ПИК.  

Коментари

Истината ( преди 1 година )
Кой да повярва, че са събрали като не пишете колко са загубили по давност- бивш орган по приходите който не от градът вече Сещате ли се?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна