IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Новини Варна
13:30 | 24 февруари 2023
Обновен: 14:43 | 15 юни 2024

Увеличават таксите за варненски музеи и забележителности

Определиха новото жури за присъждане на награди "Варна" в областта на културата за 2023 г.

По материала работи: Слав Велев
Увеличават таксите за варненски музеи и забележителности

Регионалния исторически музей/Снимка: Черно море/АРХИВ

Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна одобри актуализация на входните такси за варненски музеи и забележителности. Увеличението ще е символично и ще засегне музейните експозиции и обекти от структурата на Регионалния исторически музей, към който принадлежат Аладжа манастир, Римски терми и Побити камъни. Нови цени за вход и услуги ще има също за Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и събитията от Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Необходимостта от актуализация е продиктувана от настоящата пазарна обстановка – растяща инфлация, увеличаване заплащането на труда, повишени цени на енергоносителите и др. Цените са формирани съобразно възможностите на различни социални групи, за да може културните институти, обекти и събития да бъдат достъпни за максимален брой посетители и категории публики, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Входът за Археологическия музей досега беше 10 лв. за възрастен и 2 лева за деца. Таксата за посетителите над 18 години се запазва същата, но има промяна за децата. Тези, които са до 6-годишна възраст, ще влизат безплатно в музея, а учениците ще плащат по 3 лева. За студентите таксата ще е 5 лв.

Във всички отдели и обекти на Регионалния исторически музей, както и в Градската художествена галерия входът за хора с увреждания и техните придружители е свободен. Единствено за Археологическия музей се предвижда те да заплащат вход на цената за ученици. Причината е, че за трудноподвижните посетители достъпът до експозициите на двата етажа се осъществява посредством асансьор и инвалидни рампи, а тяхната експлоатация е свързана с абонаментни такси за поддръжка.

За повечето музеи входът за възрастни ще е 5 лв., а за ученици – 3 лв. Единствено посетителите на „Малките терми“, независимо от възрастта им, ще плащат 2 лв.

Промяна на цените има и за Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. За ученици и студенти билетът от 1 лв. става 2 лв., за възрастни – 4 лв. Новото е, че с билета за ГХГ посетителите ще могат да разглеждат експозициите и в нейния филиал – Художествения музей "Георги Велчев".

Леко завишение на входните билети предстои и за събитията от Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – най-големия музикален фестивал в България и втория най-стар музикален фестивал в Европа с почти 100-годишна история. Цените ще бъдат 8, 10, 15, 20 и 50 лв. в зависимост от сектора, мястото и залата. За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания билетът, който досега беше 2 лв., става 5 лв. Предложените цени са в пъти по-ниски от тези на всички останали фестивали и концерти, които се организират във Варна, беше изтъкнато на заседанието.

Цените са определени в наредба, с която се регламентират местните такси и цени за услуги, включително за всички общински културни институти. Сред тях е и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Цените на читателските карти се запазват, но от библиотеката предлагат да се въведе семеен пакет – едногодишна карта за двама родители с едно и повече деца на цена от 20 лв.

За да влязат в сила, новите цени трябва да получат одобрението на Общинския съвет.

Новото жури за присъждане на награди "Варна" в областта на културата за 2023 г. беше определено на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет - Варна. В състава му ще влязат трима носители на приза за 2021 г. и други трима – от предходната година. Начело на журито, съгласно статута на наградата, ще бъде председателят на ПК “Култура и духовно развитие” Мария Тодорова.

С пълно единодушие съветниците решиха част от комисията, оценяваща кандидатите, да бъдат директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова, журналистът от БНР Светлана Вълкова и художественият ръководител Юлиян Станев.

Носителят на голямата награда „Варна“ за 2022 г. – археологът Александър Минчев, фотожурналистът Красимир Делчев и Ваня Маркова, собственик на галерия „Арт Маркони”, са другите трима членове на журито.

Набирането на предложения за присъждане на награди „Варна“ в областта на културата вече започна и ще продължи до 31 март 2023г. В конкурса за наградите могат да участват отделни творци и творчески колективи с конкретно произведение, реализирано на територията на града, или художествен факт с реален принос за културния живот на Варна за съответната година.

Предложенията за отличаване на произведенията на творци и творчески колективи, дейци на културата и институции трябва да са писмени и адресирани до ПК "Култура и духовно развитие" на Общински съвет – Варна, най-късно до 31 март 2023г. Техни вносители могат да бъдат творчески съюзи и сдружения, организации, граждани.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха също съгласието си изработеният мемориален знак на изтъкнатия варненски поет и преводач Петър Алипиев да   бъде   дарен   на  град Кишкьорьош в Унгария. На това място преди 200 години е роден поетът революционер Шандор Петьофи, а в негова памет е изграден парк на преводачите, носещ името на унгарския национален герой. Мемориалният знак на Петър Алипиев, който е сред преводачите на Петьофи, ще бъде поставен в този парк. В него вече има паметници на Иван Вазов и Атанас Далчев, бе изтъкнато на днешното заседание.

Сред въпросите, които съветниците разгледаха днес, бе и именуването на улици в ново селищно образувание – естествено продължение на варненското село Звездица. 15 улици ще бъдат кръстени на звезди и съзвездия, с което ще бъде продължена традицията улиците в селото да носят имена на небесни тела, заяви кметът на Звездица Станислава Христова.

Коментари

Новини Варна