IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
15:00 | 12 март 2023
Обновен: 00:51 | 19 април 2024

МЗ позволи на "Окръжна болница" да тегли кредит

Задълженията на МБАЛ „Света Анна“ са около 6 млн. лв.

По материала работи: Слав Велев
МЗ позволи на "Окръжна болница" да тегли кредит

Снимка: МБАЛ "Св. Анна"/Черно море/АРХИВ

МБАЛ „Света Анна – Варна“, подобно на други изпаднали в тежко финансово състояние държавни лечебни заведения в страната, получи позволение от Министерството на здравеопазването да тегли кредит, с който да разплати задълженията си към доставчици и да излезе на чисти финансови позиции.

Задълженията на МБАЛ „Света Анна – Варна“ са около 6 млн. лв. Те са основно в резултат от принудителното близо 2-годишно функциониране на спешната болница на Североизточна България като голямо ковид отделение по време на пандемията, съобщиха за Moreto.net от лечебното заведение.

Спрените оперативни програми и планов прием на пациенти ограничи дейността в голяма степен до лекуване на пациенти с коронавирус и отработване на спешните случаи от областта и региона. Периодът съвпадна и със серия увеличения на работните заплати, както и със значително повишаване на нивата на инфлация, които не бяха индексирани адекватно. Всичко това се отрази пряко и неблагоприятно върху финансовите показатели на лечебното заведение.

Съгласувано с МЗ и с цел елиминиране на възможностите за спекулации относно финансовата стабилност на МБАЛ „Света Анна – Варна“ /включително такива с политически заряд в условията на предизборна кампания/, ръковоството на лечебното заведение се ангажира оздравителната програма да се реализира в режим на пълна прозрачност. В тази връзка и с цел оперативното и ефективно усвояване на банковия кредит контрол ще упражняват както оперативното ръководство на болницата, така и назначеният преди дни от Съвета на директорите на МБАЛ „Света Анна – Варна“ прокурист - д-р Влатко Глигоров.

Междувременно МБАЛ „Света Анна – Варна“ продължва безотказно и отговорно, вън от всякакви опити за спекулации, да изпълнява функциите си и денонощно осигурява качествена медицинска помощ на нуждаещите се от цяла Североизточна България, а персоналът получава по график възнагажденията си.

Коментари

Новини Варна