IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:45 | 17 март 2023
Обновен: 14:44 | 24 април 2024

Общинар събира дарения за изграждане на параклис във Варна

Директорът на дирекция "Спорт" гради храм "Всички български светии" в квартал „Изгрев“

По материала работи: Слав Велев
Общинар събира дарения за изграждане на параклис във Варна

Проект на Параклис "Всички български светии"/ Снимка: Фейсбук

Варненски висш общинар е подел инициатива за построяването на параклис в кв. „Изгрев“ във Варна. Това обяви директорът на дирекция "Спорт" Кристиан Димитров за Радио Варна. Параклисът ще носи името на „Всички български светии“ и за строежа му своята подкрепа и одобрение е дал Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Параклисът ще се намира непосредствено до аязмото „Свети дух“, което от години се пази и поддържа от живеещите хора в района. Точно над него има вековно дърво от вида чинар, което ще бъде запазено по време на строежа. Мястото е много комуникативно, намира се по протежението на улица „Подвис“ и площта е малко над 500 кв.м, обясни Димитров.

С годините квартал „Изгрев“ се разраства, в него избират да живеят все повече хора и нуждата от място близо до домовете им, където да запалят свещ, да се помолят и да изповядат своите православни ценности е голяма, разказа Кристиан Димитров. Това е и основната причина да се започне инициатива за неговото изграждане.

Теренът, на който ще се изгради параклисът е общински, има и съдействие от страна на кмета на община Варна и главния архитект. Архитектурният проект е готов и негови автори са Боян Стаматов и Марио Дойчинов.

Параклисът ще бъде изграден изцяло с дарения, каза още Кристиан Димитров. По първоначални груби сметки ще са нужни около 150 000 лева за строежа и облагородяването на района около него.

Началото на кампанията за набиране на средства започва с благотворителен концерт в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна на 1 април 2023 г. от 18.30 часа. В концерта ще участват Петя Панева, Васил Петров, Атанас Кателиев, Гайдарски оркестър „Диньо Маринов“, Arsen Magic, Вокална академия „Бънджи Сингърс“, Фолклорен ансамбъл „Варна“, Спортен клуб по карате „Ичи Геки“, Модерен балет “Step one”, Andy Laser Shows, N.D.Ballet и Мъжки хор при катедрален храм „Св.Успение Богородично“. Билети се продават вече във Фестивалния и конгресен център, като цената им е от 25 до 40 лева.

Създадена е фейсбук страница Параклис „Всички български светии“, на която са поместени снимки на мястото, редовно ще се публикува информация за проекта и неговото развитие, а от следващата седмица на нея ще бъдат публикувани и банковите сметки за събиране на даренията.

Очакванията са строителните дейности да започнат след Великден.

Целия разговор с Кристиан Димитров чуйте ТУК

 

Коментари

Новини Варна