IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:16 | 20 март 2023
Обновен: 15:14 | 26 април 2024

За лятото: На „Златните” чакат фалити, а не туристи (ВИДЕО)

Ако ДДС се върне на 20% ще затворим, заявиха от Съюза на хотелиерите

По материала работи: Слав Велев
За лятото: На „Златните” чакат фалити, а не туристи (ВИДЕО)

Станислав Стоянов - зам.-председател на Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци"/Кадър: NOVA

Хотелиери от курорта "Златни пясъци" са силно притеснени за предстоящия летен туристически сезон. Голяма част от тях споделят, че няма да могат да издържат финансово и държавата трябва да предприеме спешни мерки за бранша. Говори се дори за фалити.

Според Станислав Стоянов - зам.-председател на Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци", споделя, че предвидените мерки за вдигане на ДДС ще окаже негативно влияние в сектора, предаде NOVA.

"Все още не можем да се съвземем от пандемията. Ако 9% ДДС не се запази, това означава, че автоматично всички разходи ще скочат. Ние сме заложили такъв размер на ДДС в цените. Ако обаче то се върне на 20%, печалбите ще паднат. Има хотели, които може да обявят несъстоятелност", обясни Стоянов. 

По думите му сезонът се е свил, а наемането на кадри е станало все по-трудно. "Няма служители, които искат да обслужват туристи за краткия период на заетост, който предлагаме. Заведенията имат големи разходи, свързани с енергийните ресурси. Няма да можем да ги покриваме, ако помощта за туризма отпадне", посочи Стоянов. 

Според него предварителните проучвания сочат, че първите туристи ще пристигнат в морските ни курорти след средата на юни. "Губим крилата на сезоните, активният остава юли-август. Това означава свиване на заетостта. Очакваме туристи от Румъния, Полша, Сърбия и Германия, откъдето записването все още е много слабо. Загубихме чартърните полети с бездействие от държавата - обещавахме 35 евро на седалка, но това не се реализира", разкри той. 

Още по темата гледайте във видеото на Емил Дамянов

Коментари

Морски рак от Варна ( преди 1 година )
Тия само ревът. Безбожни наеми и цени. На шопите ще им падне печалбата. Кой ли пък ходи там. Те и румънещите се усетиха и вече Гърция се наводни с тях. В Гърция е хем по-хубаво, хем по- евтино, стига да знаеш къде да отидеш. За качеството на услугите да не говорим, храната е също по- качествена, не претоплена и сготвена още веднъж. Тук хем цени високи, хем ги мързи да работят. Бетони тук отвсякъде на тия Златни, *** и джебчии. "Паяка" на софийските мутри вдига наред, за него няма правила
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна