IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
България
10:30 | 20 март 2023
Обновен: 12:10 | 13 юли 2024

Министерството на туризма спря поръчката за инфлуенсърите

Тя бе на стойност 720 000 лева

По материала работи: Слав Велев
Министерството на туризма спря поръчката за инфлуенсърите

Кадър: YouTube/kurt caz

Министерството на туризма спря обществената поръчка за 720 000 лв. с ДДС за реклама на България чрез организиране и провеждане на тематични турове за чуждестранни журналисти, снимачни екипи, блогъри, влогъри, инфлуенсъри и експедиенти. Това установи TravelNews в регистъра на търговете. Причината е грешки в заданието, които не могат да бъдат отстранени по време на процедурата. В техническата спецификация на обществената поръчка не са поставени изисквания относно минимални критерии/насоки, които да бъдат прилагани от изпълнителя при извършването на подбора на участниците във всеки заявен тур. Няма критерии относно резултати, които следва да бъдат постигнати от осъществяване на съответния тур с оглед представяне и популяризиране на туристическа дестинация България, като брой публикации/ отразявания в съответната медия, блог, влог или инфлуенсър канал по отношение на участниците в тематичния тур за печатни и електронни медии, блогъри, влогъри и инфлуенсъри от целеви и перспективни пазари; брой публикации/ излъчвания на продукцията по отношение на участниците в тематичния тур за снимачен екип от целеви и перспективни пазари; брой туристически програми/пакети за дестинация България, предлагани от участниците в тематичния тур за представители на туроператори и туристически агенти от целеви и перспективни пазари.

Освен това не са поставени конкретни изисквания за обем и обхват, както и начините за постигане на дългосрочната ангажираност на инфлуенсъри, които да популяризират България регулярно, в рамките на 6-12 месеца. В техническата спецификация няма критерий за извършване на мониторинг и анализ на постигнатите резултати от осъществяване на всеки тур.

Обществената поръчка беше обявена от Министерството на туризма в началото на декември 2022 г. Изпълнителят трябва да бъде определен по критерия най-ниска цена за доведен журналист или инфлуенсър, чрез формиране на обща цена за 9 човека. Договорът ще е за 1 година или до изчерпването на ресурса. Интересен момент е, че комисията по обществената поръчка е открила липсата на изисквания чак през март, след отварянето на ценовите оферти на кандидатите и осъществяване на класиране, коментираха пред TravelNews юристи. На първо място е определена “Хотелтв” ООД с цена от 69 260 лв. без ДДС, за да доведат 9 инфлуенсъри и журналисти, която фирма е свързана с известния продуцент Никола Тупарев. На второ място е пиар агенцията “АПРА” ООД с цена от 91 900 лв. без ДДС, която вече изпълнява една поръчка на министерството, и на трето – ДЗЗД “Алпин Туризъм 2023”, в който консорциум влизат три фирми – „Приорити консултинг“ ЕООД (консултантска компания с опит в изготвянето на проекти, собственост на Асен Кръстев), пиар агенцията "ОТ-ДО Консулт" ЕООД на Олга Лозанова, (сестра на известния медиен експерт Георги Лозанов) и туроператора „Елфи турс“ ЕООД на Ваня Овчарова.

Още новини за туризъм и пътувания ще откриете на Тravelnews

Коментари

Новини Варна