IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:00 | 28 март 2023
Обновен: 08:58 | 24 април 2024

Отправени са бомбени заплахи към 24 учебни заведения във Варна

Към момента училищата не са затворени

По материала работи: Слав Велев
Отправени са бомбени заплахи към 24 учебни заведения във Варна

Снимкаta e илюстративна: АРХИВ

24 учебни заведения във Варна са получили нова порция имейли със заплахи за поставени взривни устройства, съобщиха от ОД на МВР.

Към момента училищата не са затворени.

Имейли с бомбени заплахи днес са получени и в градовете София, Плевен, Сливен и Бургас.

В понеделник много училища получиха заплахи онлайн. В полето за подател при изпратените имейли беше вписано името Егор Синянский, представящ се за член на организация, която в социалната мрежа „Телеграм” призовава към насилие.

Според експертите по киберсигурност най-вероятно заплахата е на глобално ниво и не идва от България. Съобщенията са на български език, но са изпратени от чужбина и вероятно са преведени с интернет преводач.

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят всяване на страх, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи.

„Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Водещата версия е, че става въпрос за хибридна атака, свързана с Русия”, каза вътрешният министър, цитиран от БНТ

Коментари

Новини Варна