IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:45 | 29 март 2023
Обновен: 14:33 | 17 март 2024

Окончателно: Отказахме да върнем издирван украинец в родината му

При военно положение правата му на справедлив процес не са гарантирани, решиха варненските съдии

По материала работи: Слав Велев
Окончателно: Отказахме да върнем издирван украинец в родината му

Сградата на Апелативния съд във Варна/АРХИВ

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града да откаже екстрадицията на украински гражданин, издирван в родината си за провеждане на наказателно преследване. Пресслужбата припомня, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража във връзка с разследването на 5 тежки криминални престъпления, сред които участие във въоръжена престъпна група. Главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. 30-годишният мъж бе задържан във Варна в края на февруари.

Въззивната инстанция отхвърли като неоснователен протеста на прокуратурата срещу решението на Окръжния съд да откаже предаването. В тази процедура Апелативният съд трябва да провери законосъобразността на ревизирания съдебен акт, има ли условия за предаване на чуждия гражданин или основания за отказ. Българската държава е предоставила на Игор Е. временна закрила, която не представлява убежище, тоест статутът не дава основание за отказ за предаването му. Горната инстанция допълни мотивите на Окръжен съд – Варна, че са налице абсолютните, по смисъла на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, предпоставки за отказ.  

С въведеното в Украйна военно положение временно са ограничени определени права и свободи на гражданите. На 02.03.2022 г. Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес. С удължаването на военното положение с президентски указ от 06.02. тази година отново Съветът на Европа е бил уведомен за дерогацията, заради приети извънредни закони, включително в областта на наказателното правораздаване. Затова съдебният състав прие, че към настоящия момент правата на исканото лице не могат да бъдат защитени от украинската държава за времето на обявеното военно положение и до оттегляне на заявената дерогация. Към това обстоятелство се добавя и изразената от Украйна миналия април невъзможност да гарантира пълното изпълнение на над 15 международни договора до пълното прекратяване на чуждата агресия и на нарушаването на суверенитета. Сред тези договори е Европейската конвенция за екстрадиция, допълва Апелативен съд – Варна. С оглед всичко това евентуалното предаване на лицето за водене на наказателно производство срещу него към настоящия момент би довело до накърняване на негови права, гарантирани от международни договори, по които България е страна, и които би нарушила при евентуална екстрадиция.

Апелативният съд отмени взетата по отношение на Игор Е. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението е окончателно.

Коментари

Новини Варна