IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:45 | 6 април 2023
Обновен: 18:49 | 5 май 2024

Осигуряват достъпна среда в РИМ-Варна

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

По материала работи: Слав Велев
Осигуряват достъпна среда в РИМ-Варна

В срещата участваха представители на Община Варна от дирекции „Култура и духовно развитие“, „Социални дейности“, „Туризъм“ и Образование, „Карин дом“, фондация „Радост за нашите деца“ и Общински детски център – Варна/Снимка: РИМ-Варна

Осигуряват достъпна среда във варненските музеи с пари по проект. На 5 април 2023 г. се проведе неформална представителна среща по проект "Преобразяване на Регионален исторически музей - Варна в приобщаващ и социално иновативен музей" с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Целта на събитието беше да се представят дейностите и резултатите, които са постигнати до момента и възможностите за развитие и общуване между РИМ-Варна, социалния сектор и ангажираните в тази сфера звена от Община Варна.

В срещата участваха представители на Община Варна от дирекции „Култура и духовно развитие“, „Социални дейности“, „Туризъм“ и Образование, „Карин дом“, фондация „Радост за нашите деца“ и Общински детски център – Варна.

Събирането на едно място на идеи, гледни точки и препоръки за общуване с уязвимите групи в обществото постави основата на открит и искрен диалог, в който всички участници изразиха общото желание и стремеж за по-приобщаващо, по-толерантно и по-солидарно общество. Участниците изразиха своята подкрепа към проекта и го зачетоха като една изключително добра и иновативна инициатива да се отвори музейното пространство като достъпно, освободено от стереотипи и различия, място за всички жители на гр. Варна – и най-вече тези, които са със затруднена физическа подвижност и други жители, които се намират в уязвима ситуация.

Проектът е насочен към подобряване достъпа до експозициите на РИМ-Варна и осигуряване на по-достъпна и привлекателна среда на взаимодействие с различните по интереси и възраст групи посетители. От една страна, осигуряваме рампи, подвижни съоръжения за хора с трудна подвижност, от друга страна, сме в процес на дигитализиране на голяма част от експозициите на музея, като ще бъдат поставени терминали за публичен достъп, чиито екрани ще могат да се регулират от посетители спрямо техните нужди и очаквания.

Коментари

Новини Варна