IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:30 | 6 април 2023
Обновен: 06:02 | 30 април 2024

38% е относителният дял на бедните хора във Варненско

Общо за страната той е 44%

По материала работи: Слав Велев
38% е относителният дял на бедните хора във Варненско

Снимката е илюстративна: АРХИВ

38% е относителният дял на бедните хора във Варненско. Структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво е във фокуса на статистическо изследване, което се прави паралелно в ЕС. Събира се информация за моментното състояние на доходите, трудовата заетост, жилищните условия, здравния статус, ползването на здравни и социални услуги.

Относителният дял на бедните хора във Варненска област за 2021 г. е 38%, а общо за страната 44%. Няма сигурност на работното място, има и продължително безработни хора – това ни доближава до крайните места в ЕС. Това коментира в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Петя Казакова, началник на отдел "Статистически изследвания - Варна".

За 2022 г. данните се обработват. Наблюдението за доходите и условията на живот (SILC) се провежда по регламент на Европейския парламент. То се прави от Националния статистически институт (НСИ) вече над десет години последователно, за да се очертаят тенденциите в качеството на живот.

649 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - за домакинството и индивидуален, който се попълва за членовете на домакинството над 16 години.

При посещенията си в домакинствата всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта и ще предостави писмо във връзка с изследването.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Бяла, Белослав, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Игнатиево, Провадия и Суворово, както и в селата: Аврен, Белоградец, Блъсково, Венчан, Ветрино, Гроздьово, Доброплодно, Долище, Дъбравино, Езерово, Засмяно, Златина, Кичево, Круша, Лопушна, Невша, Осеново, Партизани, Поляците, Пчелник, Синдел, Старо Оряхово, Тополи и Цонево.

 

Коментари

Новини Варна