IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:20 | 10 април 2023
Обновен: 22:17 | 1 май 2024

Създадоха филм за арменците във Варна (ВИДЕО)

Лентата „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” е първият от поредицата младежки образователни филми

По материала работи: Слав Велев
Създадоха филм за арменците във Варна (ВИДЕО)

Първият от поредицата образователни филми, създадени от младежи за младежи по проекта „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът”, е посветен на арменската общност във Варна.

Проектът на СНЦ „Пресклуб Варна” има за цел да разкрие историята, бита и културата на десет общности и етноси в град Варна в поредица от забавни документални филми. Младежите влизат в ролята на водещи, сценаристи, оператори, монтажисти и участници в продукцията.

В първия от поредицата филми, видни представители на арменската общност във Варна запознават аудиторията с интересни факти за историята, културата, танцовото и кулинарно изкуство на общността.

„Това, което ни е съхранило като народ, е църквата. Около църквата става един център на обмен, на информация, на енергии и на всичко, което нас ни държи и ни съхранява”, споделя Антраник Шакариян, Председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България.

„Моят дядо бяга от Армения през 1886 година във Варна заедно със съпругата и дъщеря си. Продавал е вода от къща на къща, защото тук е имало една чешма в центъра на града. Така е изхранвал семейството си”. Тези и други изключително интересни факти от миналото споделя 97-годишният Михран Ованесян.

За важните житейски уроци и заветите на своите родители разказва харизматичната Ванухи Аракелян, председател на Апелативен съд – Варна. Заедно със своята очарователна дъщеря Мариам, тя представя вкусна и бърза арменска рецепта.

Културното средище и център за образование и изкуство, каквото е Народно читалище „Свети Саркис”, представя Силва Бодурян.

„Арменците са изключително древен народ и нашата мисия тук е да съхраним културата и традициите. Танците са част от това богатство, което имаме и искаме да предадем на следващите поколения”, споделя Флора Дюлгерян, ръководител на детският танцов състав „Гаяне Марашлян”.

Филмът разкрива как хореографът Армине Сейранян учи децата на танци и любов към корените. Родители, които също танцуват, споделят как танците предават почит и уважение към корените на арменската общност.

„В арменските танци има достойнство и грация. Мъжките танци са свързани с героя, с войника. Дамите са много елегантни, финни, женствени, а мъжете са точно обратното, те трябва да са като скали, здраво стъпили на земята!”, коментира във видеото хореографът Иван Христов.

Важна част от дейността на арменците във Варна, е благотворителността. Зе нея във филма разказва Шовик Симонян – председател на Арменско благотворително дружество.

Във видеото са представени интересни арменски мъдрости и поговорки.

Ръководител на проекта е журналиста Пламена Николова. Част от интервютата и представянето на важни факти от историята на арменската общност, са дело на популярните инфлуенсърки и модели Роси и Стаси Станчеви. Тяхна е заслугата за изработката на заставката, обработката и монтажа на филма. В продукцията участват популярният с артистичните си изяви Емил Христов и петокласникът от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Златин Николов.

Проектът надгражда поредицата  “Град, целунат от морето – Youth Street”, по който СНЦ „Пресклуб Варна” работи през 2022 г. с подкрепата на Фонд „Култура” към Община Варна.

Филмът може да видите ТУК:

Коментари

Новини Варна