IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:30 | 13 април 2023
Обновен: 02:52 | 30 април 2024

РИОСВ-Варна изкупува имоти край морето по "Натура 2000"

Екоинспекцията ще придобие земи, попадащи в защитена зона „Комплекс Калиакра“ със средства по проект

По материала работи: Слав Велев
РИОСВ-Варна изкупува имоти край морето по "Натура 2000"

Регионалната инспекция по околната среда и води (РИОСВ) във Варна ще изкупи максимално възможна площ имоти - земи, попадащи в защитената зона „Понто-сарматски степи". Това стана ясно по време на встъпителна среща по представяне на проект "Подобряване на природозащитното състояние на степно природно местообитание 62СО в защитена зона “Комплекс Калиакра“ чрез закупуване на земи". Средствата са осигурени по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" на  Регионалната инспекция по околната среда и води във Варна, предаде Радио Варна. 

Дейностите по проекта вече са започнали, като с обществена поръчка са избрани оценителите на земите, които попадат в местообитанията "Понто-сарматски степи". След придобиването, тези земи ще станат публична държавна собственост и ще бъдат обявени за защитени територии. Това каза за Радио Варна ръководителят на екипа по проекта Силвия Стоилова.

Ще бъде изкупена максимално възможна площ поземлени имоти, както от физически, така и от юридически лица. Става въпрос за около 16 000 декара територия. Обяснението на екоинспекцията е, че тъй като тези територии са защитени, в тях не може да се извършва никаква дейност. 

Основната цел на проекта е да се осигури опазване на приоритетно местообитание в защитената зона „Понто-сарматски степи", каза Христина Генова – директор Дирекция „Превантивна дейност” към РИОСВ и участник в проекта. От РИОСВ уточниха, че земите попадат на територията на общините Балчик, Каварна и Шабла. Общата стойност на проекта е 13,4 милиона лева.

Собственици на имоти, попадащи в тези картирани земи се обръщат за съвет и към НПО, каквато е „За Туризма на Калиакра”, сподели Стелиян Томов – председател. Според вече направени пазарни оценки от самите собственици на имоти на територията на общините Балчик, Каварна и Шабла, цената е около 40 лева/кв.м, допълни Томов. На практика собствениците нямат друга алтернатива, тъй като тези земи не могат да се застрояват. Причината е, че попадат в Натура 2000.

Коментари

Новини Варна