IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:00 | 14 април 2023
Обновен: 00:48 | 29 април 2024

Все повече варненци изхвърлят боклука си разделно

1350 е общият брой на контейнерите за сепариране в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Все повече варненци изхвърлят боклука си разделно

Кадър: БНТ

Все повече варненци изхвърлят боклука си разделно. Общият брой на контейнерите за сепариране в общината е над 1 350. Според закона, гражданите и фирмите са задължени да събират разделно отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали. Изхвърлянето на отпадъци от опаковки в съдовете за смесени битови отпадъци и около тях е сериозно нарушение и пречи на системата за разделно събиране, предаде БНТ.

Разделното изхвърляне на битовите отпадъци е най-простата и лесна стъпка, с която ние в ежедневието си можем да подпомогнем всички процеси, свързани с икономията на ресурси. Важно е да се знае, че отпадъците не са непотребни, а суровина за производство на нови продукти.

Антония Спасова, представител на фирма за разделно събиране на отпадъци: "Производството на нови продукти от рециклирани суровини спестява много енергия и много ресурси на тази планета в сравнение с производство на продукти от първичен материал. Това е нещо лесно, елементарно, което всеки един в ежедневието си може да знае, че допринася за нещо много по-голямо".

Отпадъците от контейнерите за разделно събиране се транспортират до база за рециклиране, където има инсталация за предварителна обработка.

Антония Спасова: "Отпадъкът преминава през сепариране – т.е. разделяне по видове материали…… След което отделените рециклируеми материали се балират и се приготвят за транспортиране до предприятие за рециклиране, където се влагат вече в нови продукти".

Съдове за разделно събиране на отпадъци има във всички райони на Варна. От 2017 година количеството на отпадъка, който се изхвърля разделно, непрекъснато се увеличава.

Антония Спасова, представител на фирма за разделно събиране на отпадъци: "Гражданите на Варна са ни изключителни партньори. Това е градът, където хората имат доста високо така ниво на екологично съзнание. Що се отнася до проблемите – най-честият проблем, разбира се, е препълването на контейнерите. Това естествено първо е свързано с нарастването на количествата събран отпадък. През годните ние сме вдигали многократно кратността на обслужване и към момента е вдигната отново за пореден път. Предоставяме безплатно на заведенията във Варна една машина, която се събира под всеки бар в едно заведение. В нея се изхвърлят стъклени бутилки, които в момента се трошат в машината, събират се в едни кутии, след което ние идваме, събираме кутиите, оставяме празни кутии и извозваме отпадъка до рециклиращото предприятие".

Въпреки усилията, сигналите за препълнени контейнери за разделно събиране на отпадъци остават. Наблюденията са, че това става най-вече около пазарите и търговските обекти. В община Варна няма населени места или райони, които да не са обхванати от системата за разделно изхвърляне и събиране на отпадъци.

Вижте повече в репортажа на Петко Петков ТУК

Коментари

Новини Варна