IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:00 | 4 май 2023
Обновен: 20:01 | 16 юни 2024

Община Варна търси европари за повишаване енергийната ефективност на сградите си

Местната власт кандидатства с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост

По материала работи: Слав Велев
Община Варна търси европари за повишаване енергийната ефективност на сградите си

Заседание на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“/Снимка: Общински съвет - Варна

Община Варна планира да обнови три обществени обекта със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Местната администрация е в процес на подготовка на проектни предложения за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на администрацията на Район „Владислав Варненчик“, на НЧ „Христо Ботев 1928“ и на Спортен комплекс „Локомотив“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“, на което с пълно единодушие беше дадена зелена светлина за участие. Кандидатстването ще се извърши по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“.

Общият размер на средствата с ДДС по процедурата е в размер на над 408 млн. лева. Общините са разделени на три групи, като Варна попада в първа група, където са 10-те големи общини в България. Общо бюджетът на тази група е 98,5 млн. лева с ДДС. Всеки одобрен проект трябва да бъде изпълнен в рамките на до 30 месеца, но не по-късно от 30.06.2026 г.

С прилагането на мерките се цели да се достигне клас на електропотребление минимум „B” и да се спести минимум 30% първична енергия. Другата заложена цел е подобряване на условията в помещенията за предоставяне на услуги и за работа.

На днешното заседание съветниците одобриха предложение на кмета Иван Портних за актуализация на Плана за интегрирано развитие на Община Варна /ПИРО/ за периода 2021-2027 г. – най-съществения средносрочен стратегически документ, който определя приоритетите и посоката на развитие на региона за 7-годишен период. В актуализирания индикативен списък са включени 12 нови проекта, за които е отчетена висока степен на проектна готовност и възможност за финансиране. Трите проектни предложения за енергийно обновяване на сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт фигурират в този списък. В него намират място и основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“, „Добри Чинтулов“,  „Йордан Йовков”, IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, както и детските градини „Д-р Петър Берон“ и „Чайка“, на които предстои ремонт и модернизация. Другите проекти са за прилагане на мерки за енергийна ефективност в ЦПЛР СО „Михаил Колони“, за реконструкция и основен ремонт на прилежаща сграда към Художествения музей „Георги Велчев“, както и за възстановяване и адаптиране на Аспаруховия вал.

Най-сериозният дял за реализиране на приоритетните проекти в ПИРО се очаква да бъде формиран от фондовете на ЕС – 37,57%, или в размер над 411  млн. лева. Малко над 367 млн. лева – 33,49%, се очаква да бъдат привлечени от други източници на финансиране, вкл. чрез финансови инструменти. Средствата от републиканския бюджет са прогнозно около 300 млн. лева, или 27,39% от общата финансова рамка. Община Варна чрез общинския бюджет се очаква да осигури близо 17 млн. лева, което представлява 1,55%.

Членовете на комисията обсъдиха също разчетите/лимитите за приходите и разходите на Община Варна в частта за сметките за средства от Европейския съюз. Индикативният годишен разчет е в размер 54,455 млн. лв. Близо 40 млн. лева от средствата по европейски програми ще бъдат вложени в капиталови проекти.

Коментари

Хйкккйй ( преди 1 година )
Спирайте да давате разрешителни за строежи Спрете строежите и в морската градина на град варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Тъйъххът ( преди 1 година )
Портних трябва да се маха като кметТой дава да се строй навсякъде в града включително и в морската градина на Варна това е не допустимо
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна