IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:30 | 11 май 2023
Обновен: 13:08 | 28 март 2024

Общинският съвет във Варна решава за колите в Морската градина

Местните народни избраници разглеждат бюджетните разчети и лимити на сесия

По материала работи: Слав Велев
Общинският съвет във Варна решава за колите в Морската градина

Снимка: Общински съвет Варна

Тридесет и четвъртото заседание на Варненския общински съвет ще се проведе днес в зала „Пленарна” на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 15 точки.

Основна тема на дискусиите ще бъдат бюджетните разчети и лимити на Община Варна, които играят ролята на временен бюджет до приемане на държавната план-сметка. За делегирани държавни дейности общината очаква да получи малко над 270 млн. лв. Приходите за местни дейности за 2023 г. по разчет възлизат на 405,5 млн. лева.

Актуализираният план за организация на движението също фигурира в дневния ред. Ако местният парламент го приеме, достъпът на автомобили до местността Салтанат, която е част от Морската градина, ще бъде забранен.

На гласуване ще бъдат подложени и няколко предложения за отпускане на финансови средства от общинския бюджет. АГ болницата и МБАЛ „Св. Анна“ поискаха финансова подкрепа от общината за ремонтни дейности и закупуване на апаратура. Съветниците ще решат също дали да се осигури съфинансиране от местната хазна за изпълнение на няколко проекта по Плана за възстановяване и устойчивост. Сред тях са проектните предложения за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на администрацията на Район „Владислав Варненчик“, НЧ „Христо Ботев 1928“, спортен комплекс „Локомотив“, както и на ДГ „Д-р Петър Берон“.

Общинският съвет ще обсъди и промени в Плана за интегрирано развитие /ПИРО/ на община Варна – най-съществения средносрочен стратегически документ, който определя приоритетите и посоката на развитие на региона за 7-годишен период. В актуализирания списък на ПИРО са включени 12 нови обекта, за които има проектна готовност и възможности за финансиране.

На днешното заседание ще стане ясно и кои са носителите на награда „Варна“ за 2023 г. В областта на предучилищното и училищното образование са предложени трима ученици, петима учители и пет колектива. Осем личности и колективи са номинирани за отличието в сферата на науката и висшето образование. За ярки постижения в областта на културата номинациите са общо десет.

Предстои да бъде открита също процедура за определяне на съдебни заседатели при Районен съд – Варна и правилата за нейното провеждане.

Заседанието ще завърши с дискусия с гражданите.

Заради обемния дневен ред е предвидено сесията да продължи и утре.

Коментари

Новини Варна