IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
14:00 | 15 май 2023
Обновен: 09:19 | 16 април 2024

Във Варна: Търсят граждани, работещи срещу климатичните промени

Kонференцията „Гражданите срещу промените в климата“ ще се проведе на 1 юли 2023 г.

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Търсят граждани, работещи срещу климатичните промени

Търсят се граждани, които работят срещу промените в климата и са готови да споделят опита, успехите и провалите си, да намерят последователи и идеи как да продължат. Всички те ще бъдат представени по време на конференцията „Гражданите срещу промените в климата“, която ще се проведе на 1 юли 2023 г. (събота) във Варна. Това обяви в Световния ден на климата – 15 юни, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Подготвеният форум ще бъде част от програмата на фестивала "Зелена революция", който ще започне два дни по-рано и ще продължи до 9 юли. Целта на конференцията е да осигури трибуна за граждански организации и неформални групи, които да представят инициативи срещу правителствените и корпоративни политики, водещи до замърсяване на околната среда и изменение на климата. Освен показване на актуалните проблеми, ще бъде дадена възможност за провеждане на дебати.

Изменението на климата, определяно като най-голямата заплаха за живота на планетата, става все по-видимо и в България през последните години. И докато използването на въглища, петрол, газ, интензивното селско стопанство, изсичането на гори у нас все още се приема за нещо нормално и безалтернативно, все повече развити икономики преминават към ВЕИ и нисковъглеродни производства. Вместо да стимулира и облекчи процедурите за производство на енергия от ВЕИ в бита, властта у нас се опитва да наложи изгарянето на вносни отпадъци, като алтернативно и чисто енергопроизводство, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Очаква се форумът да представи между 9 и 12 инициативи пред аудитория от представители на гражданския сектор. „Гражданите срещу промените в климата“ ще може да се проследи на живо в зала или онлайн в Ютуб, Фейсбук и на Ecovarna.info.

Коментари

Новини Варна