IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:40 | 16 май 2023
Обновен: 16:10 | 15 април 2024

Бившият областен на Варна иска справка за сумите и сроковете на всички ремонти в града

Благомир Коцев настоява за подробен отчет на обявената от общината програма на стойност 175 милиона лева

По материала работи: Слав Велев
Бившият областен на Варна иска справка за сумите и сроковете на всички ремонти в града

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев внесе искане в Община Варна

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев е поискал подробна справка по обекти с оповестяване на количествено-стойностни сметки, както и времеви график на изпълнение на заложените за ремонт и реконструкция улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планирани за настоящата година, в рамките на обявената програма на стойност 175 милиона лева.

Искането му е продължение на инициативата за граждански контрол над ремонтите, извършвани от Община Варна.

Според него множеството ремонти, стартирали напоследък, са с предизборна цел и опровергават твърдението на общинската администрация, че в качеството му на областен управител е блокирал бюджета на Варна.

По думите му обезпокоително е, че заложеният обществен ресурс на практика не е наличен, а представлява заем.

Бившият областен управител смята, че гражданите могат да бъдат част от ефективен контрол в помощ на общината срещу възможни злоупотреби с некачествени ремонти или такива с влагане на по-малко от заложените материали, стига да разполагат с количествено-стойностни сметки на обектите.

В писмото си до Община Варна Коцев пише още, че огласяването на конкретен времеви график на строителните дейности би имало дисциплиниращ ефект върху изпълнителите и освен това би било високо оценено от гражданите, които към момента са в неведение за какъв период следва да се мобилизират относно неудобствата, свързани с реализиране на даден ремонт.

Ето и пълният текст на отвореното писмо на Коцев, изпратено до медиите:

Уважаеми журналисти, 

Предизборно във Варна стартираха множество ремонти, което е учудващо на фона на заявките, че в качеството ми на областен управител съм блокирал бюджета на Варна. Радвам се, че строително-ремонтните дейности в града опровергават това нелепо внушение. В продължение на инициативата ми за граждански контрол над ремонтите, извършвани от Община Варна, внесох искане за предоставяне на подробна справка по обекти с оповестяване на количествено-стойностни сметки, както и времеви график на изпълнение на заложените за ремонт и реконструкция улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планирани за настоящата година, в рамките на обявената програма на стойност 175 милиона лева. 

Обезпокоително е и че средният разход за обект е близо 2 милиона лева. Факт е, че никой не е наясно какво и защо точно се ремонтира и най-важното – какви обществени средства ще бъдат изразходвани. Гражданите не са наясно в какъв обем ще се изпълняват ремонтите, не знаем и какви са сроковете за изпълнение – още повече че някои важни улици (като „Васил Друмев” например) стоят разкопани вече три седмици, натрупани са строителни материали, но почти нищо не се прави по тях, въпреки че преминаването е напълно блокирано. 

В писмото си до Община Варна пиша, че считам, че огласяването на конкретен времеви график на строителните дейности би имало дисциплиниращ ефект върху изпълнителите и освен това би било високо оценено от гражданите, които към момента са в неведение за какъв период следва да се мобилизират относно неудобствата, свързани с реализиране на даден ремонт. Отделно, гражданите могат да бъдат част от ефективен контрол в помощ на общината срещу възможни злоупотреби с некачествени ремонти или такива с влагане на по-малко от заложените материали, стига да разполагат с количествено-стойностни сметки на обектите. 

Очаквам подробна справка от общинската администрация и предвид факта, че заложеният обществен ресурс на практика не е наличен, а представлява заем, които ще връщаме със своите данъци през следващите години.

С уважение,

Благомир Коцев 

Коментари

Новини Варна