IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:15 | 7 август 2022
Обновен: 15:44 | 29 септември 2022

Коцев отчете шестте месеца начело на областна управа Варна

Служители на администрацията целенасочено са го саботирали, жалва се той

По материала работи: Слав Велев
Коцев отчете шестте месеца начело на областна управа Варна

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев от ПП даде отчет за свършеното през краткия период, за който бе начело на държавната администрация в града. За шестте месеца на поста той е успял да спре злоупотреби с държавно имущество, продължаващи вече 30 години и е предал огромни папки с материали на разследващите органи, изтъква Коцев, въпреки че служителите на администрацията целенасочено са го саботирали.

Ето какво пише още Коцев:

„Скъпи приятели,

За краткия период, през който работих като областен управител, осъзнах, че разбирам политиката по свой начин – като постоянно действие. Тъй като длъжността ми имаше предимно административни функции, аз винаги съм искал да я облека в конкретно практическо приложение, което да ми даде удовлетвореност за свършената работа.

Когато влязох в областната управа, заварих администрация, която вместо да търси най-добрите решения в полза на гражданите и да изпълнява ефективно задълженията си по закон, в последните години е била организирана чрез определени служители предимно в това да разпродава държавна собственост - множество сделки с недвижими имоти на огромни стойности, в това число двата големи паркинга, които е трябвало да обслужват посетителите на Морската градина. За целта трябваше да взема спешни мерки и да прекъсна тази порочна практика. Смятам, че за близо 6 месеца, в които бях областен управител, въведох високи стандарти на работа, прекратих всички съмнителни разпоредителни действия, привлякох като консултант една от добрите реномирани варненски кантори, която пое задълженията на служителите на администацията, които целенасочено ни саботираха.

Заедно с тях спряхме злоупотреби с държавно имущество, продължаващи вече 30 години и предадохме огромни папки с материали на разследващите органи. В резултат на това част от администрацията, която ГЕРБ е изградила за 12 години, се опита да подведе обществеността, измислиха постановката с горивото за украинските автобуси, което уж съм зареждал на мои лични автомобили, ежедневно се опитваха да възпрепятстват работата по най-различни начини, включително и чрез подмяна на документи. Станахме свидетели на постоянни клевети в жълтите медии, доноси от страна на общинската администрация и функционерите на ГЕРБ - всичко това, за да се прикрие системният грабеж на държавата. Питаме се защо България не е богата дори като някои съседни балкански страни... Отговорът е един - защото там не се краде така.

Задължен съм на по-голямата част на администрацията, която ме подкрепяше, за неуморния труд на екипа по хилядите документи, преписки и сигнали, които ни засипваха в областна администрация, както и за подготовката на заповедта за крайбрежната алея, която отне близо 3 месеца. Днес крайбрежната алея е безопасно място за разходки и е пълна с щастливи хора. Надяваме се, че ще има приемственост и занапред ще се работи за нейното архитектурно облагородяване.

Заедно с екипа ми намерихме основания за спиране разпродажбите на общински имоти - публична собственост, при положение че областната администрация почти не е връщала решение на варненския общински съвет досега. Предходните областни управители от ГЕРБ са били в реално подчинение на кмета Иван Портних по партийна линия и са се съобразявали с всички негови прищевки. Затова се заех да осъществя реформи като реорганизирах администрацията, освободих служители, които с фиктивни сделки са придобивали държавни имоти и това си имаше естествено продължение – заплашваха ме. Особено след като прекратихме кражбата на имоти чрез т.нар. обстоятелствени проверки, въпреки че законът дава малко правомощия на държавата в тези случаи. Установих организирана схема за придобиване на имоти по давност - с двама свидетели и нотариус също в играта. С отпадането на мораториума върху придобивната давност за държавни и общински имоти този грабеж ще се узакони. Затова апелирам към следващото народно събрание да вземе подходящи законодателни мерки в тази посока.

Благодаря на екипа около мен, че заедно показахме, че със закона и държавата трябва да се съобразява всеки. Убеден съм, че стартирах успешно процеса по връщането на град Варна на неговите жители от ръцете на алчната команда на ГЕРБ. Вярвам, че усилията ми са разбрани от хората и на предстоящите избори ще ни подкрепят, така че да продължим промяната за Варна и региона. Сред темите, по които възнамерявам да работя, ако хората ни гласуват доверие в следващото управление, са решаването на въпроса с трафика в Морската градина на град Варна, изграждането на свлачищния път при сп. „Трифон Зарезан”, проучване и лобиране за довършването на магистрала „Черно море”, следене „под лупа” на всички сделки на общинските съвети, при които има съмнителна разпродажба на обществени имоти, изграждане на индустриални зони в областта и привличане на външни инвеститори по инфраструктурни проекти с цел по-добри оферти, диверсификация на изпълнителите на държавни поръчки, за да се подобри качеството на изпълнението, да се минимализират корупционните схеми и да се разбие корпоративният монопол. Ще работя за разрешаването на проблема с водоснабдяването на няколко варненски селища, който е неотложен. Както и още десетки други щекотливи въпроси. Чака ни много работа! Благодаря ви за доверието и подкрепата!“

Коментари

Новини Варна