IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:33 | 19 май 2023
Обновен: 07:29 | 22 февруари 2024

Обжалват забраната за коли в Морската градина на Варна

Собственик на имот е атакувал в съда Генералния план за организация на движението на територията на Община Варна

По материала работи: Слав Велев
Обжалват забраната за коли в Морската градина на Варна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

В Административен съд – Варна днес постъпи жалба от собственик на имот в Приморски парк, Варна, срещу Решение №1247–4 от 11 май 2023 г.  на Общински съвет Варна, с което се приема актуализиран Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна.

В жалбата се твърди, че настоящият акт е издаден от некомпетентен орган и е нищожен, като жалбоподателят се позовава  на чл. 15 от Наредба 1/17.01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, съгласно който окончателният проект за генерален план за организация на движението се одобрява от Кмета на съответната община.

В жалбата се цитира и решение на Върховния административен съд, в което се приема, че „Кметът на общината е органът, компетентен да организира движението, т.е. да установи задължителните правила за поведение, които организират движението по пътищата на общината, относими за неограничен брой адресати – всеки, който ползва пътищата за обществено ползване на територията на общината, и са с многократно правно действие“. Обжалва се и инструкцията за достъп на пътни превозни средства в обхвата на територията на Приморски парк – Варна, като се подчертава липсата на обществено обсъждане, въпреки строгия ограничителен пропускателен режим, който се регламентира.

Жалбоподателят иска от съда да отмени като нищожно процесното Решение на Общински съвет – Варна и, ако съдът счете, че с обжалвания административен акт е предвидено предварително изпълнение по смисъла на АПК, то да бъде спряно. По жалбата е образувано административно дело №1129 по описа на съда за 2023 г.

 

 

Коментари

Магистралка ( преди 8 месеца )
Нека да се смени статута на МГ от парк на магистрала или поне републикански път. Така и тирове от и за Румъния да могат да минават под прозорците на този господин, денонощно
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна