IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
11:00 | 27 май 2023
Обновен: 02:43 | 26 април 2024

На 7 места във Варненско водата не става за пиене

Живителната течност бъка от хлор, ентерококи и колиформи

По материала работи: Слав Велев
На 7 места във Варненско водата не става за пиене

В цели 7 населени места във Варненско водата не става за пиене. Това установи проверка на РЗИ.

На изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови не отговарят:

- с. Доброплодно – ост. свободен хлор – 0,49 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/л, мирис – неприемлив за потребителя;

- с. Ветрино – ост. свободен хлор – 0,76 мг/л, при норма 0,3-0,4 мг/л, мирис – неприемлив за потребителя;

- с. Ягнило – мътност – значими колебания;

- с. Солник – ост. свободен хлор – 0,74 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/л, мирис – неприемлив за потребителя.

- гр. Варна, местна чешма в кв. „Вл. Варненчик” до бл.5 – колиформи – 6 КОЕ/100мл, при норма – 0КОЕ/100мл;

- гр. Варна, к.к. ”Св. св. Константин и Елена”- чешма пред „Манастирска изба” – колиформи – 23КОЕ/100мл, при норма – 0КОЕ/100мл;чревни ентерококи – 5КОЕ/100млр при норма – 0КОЕ/100мл

- с. Каменар – „Горчивата чешма”- микробно число – 124мг/л, при нормаприемливо за потребителя; колиформи – 39КОЕ/100мл, при норма – 0КОЕ/100мл; ешерихия коли – 25/100мл, при норма – 0КОЕ/100мл; чревни ентерококи – 17/100мл, при норма – 0 КОЕ/100 мл.; нитрати – 92,1 мг/л, при норма – 50мг/л.

При анализа на острата заразна заболяемост, не са установени заболявания, предавани по воден път.

Предприети са следните административни мерки:

Издадени са 3 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.

Издадени са 3 предписания до кметовете на населените места за спиране на експлоатацията на местните обществени чешми за питейно-битови цели, както следва: местен водоизточник в гр. Варна, кв. „Владиславово” до бл.5, местен водоизточник в гр. Варна, к.к. Св.св. Константин и Елена пред „Манастирска изба” и местен водоизточник „Горчивата чешма” в с. Каменар. Предписанията са потвърдени със заповеди на директора на РЗИ-Варна.

Издадени са 3 предписания за хигиенни и противоепидемични мерки за поставяне на трайна маркировка върху горецитираните чешми, че „Водата е негодна за пиене”.

Здравна информация:

ъгласно българското законодателство, обеззаразяването на питейната вода е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода при транспортирането и на дълги разстояния, Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това, хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества. Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика. Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л. СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг/л.

Съвети към потребителя:

Като уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор могат да се посочат: бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор. На основание гореизложеното даваме следните препоръки:

 Да не се консумира вода направо от чешмата;

 Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;

 При готвене да се кипне водата, преди да се поставят продуктите в нея.

В райони, с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба до възстановяване на качеството на водата. В детските градини да се ползва бутилирана вода в малки еднократни опаковки (до 0,500 мл).

Коментари

Новини Варна