IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:40 | 28 май 2023
Обновен: 00:28 | 19 април 2024

Излъскаха пл. "Севастопол" заради конкурс за рисунка (СНИМКИ)

Проектът, класиран на първо място, ще бъде награден с парична награда в размер на 1000 лева

По материала работи: Слав Велев
Излъскаха пл. "Севастопол" заради конкурс за рисунка (СНИМКИ)

Снимка: VarnaSpaces/Пространствата на Варна

Излъскаха до блясък пространството около варненския пл. "Севастопол" заради предстоящи рисунки на асфалт. 

Организаторите от VarnaSpaces споделят, че е много важно повърхностите, върху които ще се рисува по проекта Reconnect the City, да са сухи и чисти от прах и мазни петна, за да може да имат хубаво сцепление с боята. "Първо трябваше да напръскаме пространството пред Градска художествена галерия с един специален препарат, който да помогне на тревичките между плочките да изсъхнат по-бързо.

Седмици след това дамите от почистващата фирма с много усилия успяха да отстранят голяма част от тях. Важно беше, след това да изметем с една още по-специална машина, която отстранява дори и най-упоритите прахови частици.

Днес рано сутринта приключи и последният етап от почистването - миене с дезинфектант и препарат против мазни петна. Понеже през последните дни малко поваля, се беше посъбрала доста пръст, която трябваше да се промие с много силна струя вода. Сега остана само, всичко да изсъхне много добре, преди да започнем да рисуваме. Нашите колеги от фондация Блумбърг и АМАТ-Милано ни споделиха, че е нужно да минат цели 48 ч., за да се изпари и последната капчица вода от плочките и асфалта. Така няма да има опасност, боята впоследствие да се отлюспи.", заявяват организаторите.

Конкурсът е предназначен за художници с опит в “уличното изкуство” и се осъществява на два етапа - Идейна концепция и Работен план, последван от Реализация на рисунката на асфалт.

Проектът, класиран на първо място ще бъде награден с парична награда в размер на 1000 лв. и ще бъде реализиран на съответните локации срещу хонорар от 5000 лв. Всяко от проектните предложения класирани на второ и трето място ще получи парична награда в размер на 500 лв.

Коментари

Новини Варна