IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:30 | 5 юни 2023
Обновен: 04:55 | 19 април 2024

1500 дка зелени площи са обработени срещу кърлежи във Варна

Общинското дружество е реагирало и на повече от 60 сигнала на граждани

По материала работи: Слав Велев
1500 дка зелени площи са обработени срещу кърлежи във Варна

1500 дка зелени площи са обработени срещу кърлежи, съобщиха от съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. Напръскани са детски и спортни площадки, както и всички спортни комплекси. Морската градина и парковете „Аспарухово“, „Владиславово“, „Младост“, „Възраждане“ и „Елин Пелин“ са третирани еднократно. Обработени са повече от 60 сигнала от граждани. Третиранията са започнали от 01.04.2023 г. и продължават до момента. Забавянето на планираните дейности се дължи на изключително динамичните промени на времето, които не позволяват обработки на открито, посочват от ДДД.

По данни на общинското предприятие, относно дезинсекции срещу комари, развитието на популацията започна в края на май, но поради обилната влага и покачващите се среднодневни температури числеността бързо ще нараства. Извършена е  ларвицидната обработка на постоянните биотопи, които са около два дка. Възрастните комари обитават предимно многобройни малки временни биотопи, които се образуват след обилни дъждове – изоставени имоти, прораснала растителност и др., до които достъпът е ограничен или невъзможен. До момента еднократно са получени и обработени сигнали за наличие на комари, посочват от дружеството. 

Коментари

Новини Варна