IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:00 | 5 юни 2023
Обновен: 20:13 | 15 март 2024

Студенти обсъждат предизвикателствата пред еврозоната във Варна (СНИМКИ)

Втората национална конференция се провежда днес в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Студенти обсъждат предизвикателствата пред еврозоната във Варна (СНИМКИ)

Снимки: Община Варна

Втора национална студентска конференция на тема "Икономически перспективи и предизвикателства пред еврозоната и България" се провежда днес във Варна. Организатор на събитието е Националното представителство на студентските съвети, с председател Даниел Парушев. Гости на форума бяха кметът на Варна Иван Портних, ректорът на Икономическия университет Евгени Станимиров, ректорът на Стопанската академия „Димитър Ценов“ - Свищов, проф. Марияна Божинова, зам.-ректорът на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ проф. Цветана Стоянова. Участие взеха и председателите на студентските съвети на трите големи университета - на ИУ- Варна Яна Гюзелева, на УНСС - Илиян Чабуклийски и на Стопанската академия - Стела Хаджиева.

Благодаря за поканата да бъда част събитие, което поставя една много актуална тема от дневния ред на България - предизвикателствата пред влизането ни в еврозоната. Като кмет на този град бих искал да погледнем темата през икономическите, здравните и политическите кризи от последните 3 години, които  върнаха развитието на България, и в частност на Варна. Това, според мен, стана причина за засилване на евроскептицизма, който е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че вече три години Община Варна не може да привлича европейско финансиране, въпреки готовите проекти, тъй като няма отворени европейски програми. Забавянето на Плана за възстановяване също е осуетило много от мащабните проекти в града. Вярвам обаче, че България не само ще преодолее кризите, но и ще продължи по своя път на европейско развитие и Вие като активна част от обществения живот можете да формирате тази позиция сред младите хора, обърна се към студентите кметът.

Поздравления отправиха и останалите участници в срещата. След официалната част започна представяне на докладите на участниците, на теми "Приемане на еврото - нови възможности за българската икономика и „Монетарният съюз в рамките на еволюцията на парите“. 

Коментари

Новини Варна