IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:55 | 8 юни 2023
Обновен: 06:27 | 28 март 2024

Отмениха забраната за коли по крайбрежната алея на Варна

Това е улица и е изцяло в компетенциите на кмета, аргументира се областният управител Марио Смърков

По материала работи: Слав Велев
Отмениха забраната за коли по крайбрежната алея на Варна

Снимка: Областна администрация-Варна

Областният управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта, забраняваща движението на автомобили по Крайбрежната алея. Тя бе издадена преди година от неговия предшественик Благомир Коцев и се отнася за участъка от Рибарския плаж до Втора буна.

Причината за решението на Смърков са становища от министерството регионалното развитие и ДНСК, че отсечката е улица. От това следва, че управлението й е в отговорността на кмета на Община Варна и той е компетентният орган, който може да забрани трафика. Това трябва да стане в 14-дневен срок, като дотогава достъпът на коли до алеята ще остане забранен, уточни Смърков, цитиран от "Дарик".  

Върху държавни терени в местността Салтанат в Морската градина неправомерно или незаконно са разположени преместваеми обекти от заведения, обособени са паркинги или са изградени пътеки и огради на частни имоти. Това е констатирала проверка, обхванала над 100 държавни терена, които са предоставени на общината за безвъзмездно ползване. Като пример Смърков посочи масивна ограда, разделяща частни парцели на дружествата „Хидрострой” и „Мавели” в района до входа за парка от Зоологическата градина. 

Смърков припомни, че в Административния съд все още не е приключило производството за разполагането на шатри на ресторант „Хоризонт” върху държавни терени в Морската градина. Те са поставени там с разрешение от главния архитект на Община Варна, но липсват документи да са съгласувани с Областна администрация. Заведението е собственост на семейството на бившия областен управител Благомир Коцев. 

Незаконно поставени преместваеми обекти от ресторантите „Ефе” и „Немо” са установени на плажната ивица край буна Траката. Върху държавен имот е изградена ограда и КПП на комплекс „Порт Палас” в курорта „Св. св. Константин и Елена”. За 10 обекта на улица „Никола Вапцаров” до стадион „Тича” липсват документи за законността на поставянето им, каза още Смърков. 

Коментари

Иван Иванов ( преди 9 месеца )
Аз пък като гражданин на Варна,не желая автомобили на крайбрежната алея .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Насмъканив кое нераз ( преди 9 месеца )
Крайбрежната алея във Варна не е път, тя представлява брегоукрепително съоръжение (дамба), което не е проектирано да изпълнява функциите на път или улица за преминаването на моторни превозни средства. Това е записано в писмо на регионалното министерство от 28 септември м.г. до тогавашния областен управител на Варненска област Марио Смърков, който преди дни отново пое този пост. В писмото е посочено също, че "бетоновата настилка на дамбата като част от конструкцията й не е оразмерена за подвижни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Едуард Петров - Едо ( преди 9 месеца )
Аз, който карам колело от преди 70 , а и семейството ми, когато бях 5 годишен, а сега КАТО БИОЛОГ ЕКОЛОГ ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ ИЗТРЕБЛЕНИЕТО НА КИСЛОРОДА ОТ ДВГ, Е ЧУДОВИЩНО И В МОМЕНТА СМЕ НА 8000 метра ВИСОЧИНА ПО ОТНОШЕНИЕ КИСЛОРОДНИТЕ НАЛИЧНОСТИ! ПРИ ТОВА СЕ ОТДЕЛЯТ 15 вредни компонента! СО2 (въглеродния диоксид) ИЗТРЕБВА ОЗОНОВИЯ СЛОЙ, КОЙТО Е ЩИТ ЗА ГАМА ЛЪЧИТЕ! НАШИТЕ ДЕЦА НЯМАТ ШАНС! РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ НАРАСТВАТ! В ДАНИЯ И СКАНДИНАВИЕТО, ЮЖНА КОРЕЯ И НА ДРУГИ МЕСТА, ОТДАВНА КАРАТ КОЛЕЛА!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 6
Новини Варна