IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
12:15 | 12 юни 2023
Обновен: 09:40 | 28 април 2024

Областният управител на Варна подаде оставка, заявления за напускане заляха МС

Губернаторите и заместниците им ще изпълняват функциите си, докато Министерският съвет вземе решение за освобождаването им

По материала работи: Слав Велев
Областният управител на Варна подаде оставка, заявления за напускане заляха МС

Марио Смърков/Снимка: Дарик Варна

Областният управител на Варна Марио Смърков подаде оставка. Заявления за напускане заляха МС на 9 области от цялата страна.

Като повод за напускането си Смърков посочи готвения от „Продължаваме промяната” протест пред сградата на Областна администрация срещу отварянето на крайбрежната алея във Варна за автомобилен трафик.

„Приемам това като акт на недоверие от страна на политическа партия, която участва в управлението на държавата”, обясни Марио Смърков, цитиран от "Дарик".

Междувременно стана ясно, че В Министерски съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник-областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, обявиха от правителствената пресслужба. От там поясниха, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Коментари

опетков ( преди 10 месеца )
Ами да връщат Коцев на власт.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Дяд Кольо ( преди 10 месеца )
Да отива да "смърка" нали е Смърков.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна