IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:40 | 26 юни 2023
Обновен: 22:42 | 3 май 2024

Тъжна вест: Почина писателят хуморист Георги Бербенков

Възпоменателният ритуал ще се състои от 10:00 часа във вторник на Централен гробищен парк - Варна

По материала работи: Слав Велев
Тъжна вест: Почина писателят хуморист Георги Бербенков

Почина писателят хуморист, автор на двадесет и осем самостоятелни книги, Георги Бербенков.

На 24 юни си отиде писателят, творец, добър и весел човек, който винаги имаше хубава дума за всеки и приемаше всяка трудност с усмивка, споделят близките му.

В профила му във фейсбук те написаха: „Тази страница и ежедневната му комуникация с много от вас му донесоха много радост, сила и подкрепа. Възможността да се свързва с хора от цял свят, да инициира и подклажда творческото дело, да вдъхва увереност на прохождащи писатели и да споделя доброто - това за него бяха ежедневни ритуали.

Признателни сме и на всички автори, художници и спомагатели, които се включваха в един от големите му трудове - събирането, редакцията и издаването на 14-те тома с афоризми “Законите на Мърфи в ефир”. За него това значеше много.

Както беше написал: “Без приятели животът не е интересен.” и “Живейте сред обич и смях.”

Георги Бербенков e роден на 17 май 1941 г. в град Добрич, където живее до края на средното си образование. Висшето си завършва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна и няколко години служи във Военноморския флот. Работил е като старши редактор в Държавно военно издателство – София. След пенсионирането си Бербенков издава хумористичния вестник „Маскарад“. През останалата част от живота си се занимава активно с издателска и редакторска дейност. Почива на 24 юни 2023 г.

Има издадени двадесет и осем самостоятелни книги и участва в няколко сборника, сред които и тринадесетте тома на „Законите на Мърфи в ефир“. Предимно пише афоризми, епиграми и анекдоти, но нерядко публикува фейлетони и разкази. Автор е на книги с афоризми, епиграми, анекдоти, фейлетони и разкази, първите от които са илюстрирани от българския график и карикатурист Борис Димовски. Превеждан е на английски, полски, македонски, руски, сръбски и украински. Негови произведения често се публикуват в местния и централния печат, в периодични издания и литературни сборници, излъчвани са по Радио Варна и БНР, както и по БНТ. Седмичникът „България“ от Чикаго (вестникът на българите в САЩ) пет години отделя 61-вата си страница за афоризмите на Бербенков, и го включва в редколегията си.

Бербенков бе част и от екипа на варненския вестник "Черно море", където той публикуваше своите афоризми.

Книгата му с афоризми „Остроумия“ е пусната в САЩ като електронна и се разпространява в 50 държави.

Георги Бербенков в навечерието на 2013 г. стана носител на престижната награда „МАСКА'Р“ – на българската общност в Лос Анджелис за принос към запазването, съхраняването и разпространението на българското културно наследство и обявен за почетен член на общността.

Възпоменателният ритуал ще се състои във вторник, 27.06.2023 г. от 10:00 часа в Централен гробищен парк - Варна, зала “Дом на покойника”.

Светла да е паметта му!

Екипът на ИА "Черно море" поднася съболезнования на семейството и близките му!

Коментари

Новини Варна