IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:40 | 27 юни 2023
Обновен: 10:27 | 1 май 2024

„Джулай за климата“ събира екоктивисти във Варна

Във форума ще присъства и темата за Украйна

По материала работи: Слав Велев
„Джулай за климата“ събира екоктивисти във Варна

„Джулай за климата“ събира във Варна инициативи срещу климатичните промени на граждани от цялата страна, както и интересни примери от чужбина. Те ще бъдат представени и демонстрирани, на 1 юли по време на конференция „Гражданите срещу промените в климата“, организирана от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Форумът е отворен за варненци и гостите на града. Стартът е в 10,30 ч в пресцентъра на Фестивален и конгресен център с презентация за ефектите от глобалното изменение на климата и значението им в икономиката и социалната сфера. До какви здравни последици в индивидуален и обществен план води изменението на климата ще разкрие д-р Александър Симидчиев от Сдружение "Въздух за здраве".

Вторият панел, от 12 ч, ще отвори врата за гражданските инициативи, които се борят с унищожението на природата. Една от тях - „Трън Ултра Рън“, проследява гражданския отпор срещу добива на злато в община Трън и как един ултра маратон може да отвори за света сравнително беден на предприемачество район, като Трънския.

Във форума ще присъства и темата за Украйна, но от гледна точка на зеленото й възстановяване. Деница Петрова от „Грийнпийс“ ще разкаже за това как шепа екоактивисти създават една изцяло независима от конвенционалните горива украинска болница. 

Следобед климатичната конференция ще впери поглед към (без)действията на българските политици срещу климатичните промени. В 13,45 ч с Радостина Славкова от екологично сдружение "За Земята" ще дебатираме актуализацията на Интегрирания план “Енергетика и климат”, а Петко Ковачев от Институт за зелена политика ще разкрие как българските власти правят всичко възможно да не прилагат адекватно климатичните политики на ЕС у нас.

И защото всичко започва от образованието, ще представим два инструмента в помощ на учители и ученици. Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще демонстрира как да използваме "Климатичния симулатор" в учебната програма.

Португалският активист Нарцисо Антунеш ще сподели онлайн образователния инструмент "Quizzability - викторини за устойчивост", който може да помогне за интегриране на стратегии и подходи за устойчивост във всяка дейност.

Вероятно не сте се запитвали как настоящият начин на доставка на бутилирани напитки въздейства на климата и защо е толкова токсична настоящата икономика на отпадъците в България. Освен че ще отговори на тези и други въпроси, Евгения Ташева от „За Земята“ ще даде пример за истинска кръгова икономика.

Конференцията ще завърши с игра за публиката "Как да включим един продукт в кръговата икономика". През целия ден е осигурено онлайн излъчване на живо на страницата на Ecovarna.info и в социалните мрежи на организатора.

„Гражданите срещу промените в климата“ е продължение на конференцията "Климатична адаптация и преход към екологичен начин на живот", която Обществен център за околна среда и устойчиво развитие организира за първи път през 2021 г. Форумът не е само протест срещу бездействието на политиците към замърсяването на природата и изменението на климата. Първият юлски ден и мотото „Джулай за климата“ са символ на очакването за по-добро бъдеще от хората, които всеки ден правят малки стъпки към опазване на околната среда.

Конференцията се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по проект „Climate action by European citizens delivers for development“, финансиран от Европейския съюз. Провежда се в рамките на фестивала „Зелена революция“, който е разположен в пространството до Община Варна между 29 юни и 9 юли 2023 г.

Коментари

Новини Варна