IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:15 | 28 юни 2023
Обновен: 21:26 | 29 април 2024

Съдят варненски полицай, взел пари, за да снася информация на криминално проявен

45-годишният мъж поискал 2500 лева срещу предварителни данни за планирани операции

По материала работи: Слав Велев
Съдят варненски полицай, взел пари, за да снася информация на криминално проявен

Снимката е илюстративна: TrafficNews

45-годишният В.Р., бивш служител на ОД на МВР – Варна, беше предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна. Мъжът ще бъде съден затова, че в качеството си на длъжностно лице поискал и приел неследващ се дар. Той е обвиняем за престъпление по чл.302, т. 1 от НК.

Обвиняемият по линия на служебните си задължения познавал различни лица от криминалния контингент и общувал с тях в качеството си на инспектор от ОД на МВР – Варна във връзка с различни разследвания и проверки. Освен това той разполагал с информация относно планирани действия на полицията по превенция на различни престъпления.

В хода на разследването по случая, било установено, че в периода от 1 юни 2022 година до 5 юли 2022 година 45-годишният мъж поискал от криминално проявено лице подкуп в размер на 2500 лева, като срещу това обещал да му предоставя информация за планирани полицейски операции. Тъй като това било в интерес на проявения, той се съгласил да изплати сумата. На 5 юли 2022 година той предал сумата от 550 лева на полицейския служител.

Междувременно криминално проявеният сигнализирал компетентните органи на МВР за поискания му подкуп. По случая било образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Били предприети множество действия по доказване и документиране на престъплението. Парите, които проявения предал на длъжностното лице, били белязани.

Малко след като взел сумата В.Р. бил задържан. Той бил привлечен към наказателна отговорност и отстранен от служба.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права да заема определена държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.

Коментари

Новини Варна