IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:20 | 30 юни 2023
Обновен: 12:28 | 4 май 2024

Варненци протестират срещу заключен училищен двор

Липсата на парк за игра и място за разходка на кучета не се решава с ползването на нашата инфраструктура, заявяват от Професионалната техническа гимназия

По материала работи: Слав Велев
Варненци протестират срещу заключен училищен двор

Граждани протестират с искане за свободен достъп до двора на Професионалната техническа гимназия във Варна. Проявата е насрочена днес, 30 юни от 17.30 часа пред входа на училището.

Недоволстващите споделят, че от години достъпът до дворното пространство е ограничен. Едва от седмица бил отворен и с възможност за използване от външни лица. Въпреки това обаче протестът ще се състои, за да се даде гласност на проблема и разрешението да не се окаже временно, категорични са организаторите.

Междувременно от Професионалната техническа гимназия излязоха с позиция по повод готвената проява на обществено недоволство. Казват, че са готови да предоставят за ползване двора през светлата част на деня за летните месеци, но само ако бъде осигурена допълнителна охрана на собствеността, която да се грижи за пропусквателния режим. Да бъде осигурено и почистване на откритите площи, както и грижа за материалната база. И двете условия вече са представени пред местната власт и се очаква становище и действие по въпроса.

Ето какво гласи официалната позиция на школото:

„Исканията на обществеността са напълно основателни, неоспорими по своята значимост и ги подкрепяме изцяло. Липсата на обществен парк за отдих, място за разходка на кучета и спортни съоръжения за подрастващите в жилищния район е остър социален проблем и той се нуждае от трайно решение, а не с временното ползване на училищната инфраструктура на Професионалната техническа гимназия.

Политизирането на този социален проблем не го решава по същество, прехвърляйки го между различни институции години наред.

Сградите и земята към тях, в управление на гимназията, са публична държавна собственост и са с трайно предназначение за образование. Цялата инфраструктура и сграден фонд се изгражда, поддържа и обновява с финансиране от държавния бюджет за осъществяване на образователен процес. Отговорността за управлението в частност предоставянето на имота за различни от предназначението му нужди е персонална.

Гимназията винаги е подхождала с разбиране към исканията и нуждите на живущите в района. Необходимостта от въвеждането на мерки за ограничаване достъпа на външни лица и забраната за разходка на кучета обаче е продиктувана от поредица незаконосъобразни деяния - системно замърсяване с битови отпадъци, вандалски прояви, няколкократни палежи, пребиваване на лица в нетрезво състояние, опити за самонастаняване на бездомници и др.Бяхме принудени да вземем мерки, които целят опазването на сградите и прилежащите площи - публична държавна собственост и осигуряването на безопасни условия за обучение на децата на училището.

Ръководството осигурява охрана от външна фирма, съобразена с нуждите на училището и учебния процес и няма право да разходва допълнителни публични средства във връзка с поддържане, почистване и охрана на прилежащи площи и спортни съоръжения с цел обществено ползване в извън учебно време.

Съпричастни към наболелия социален проблем и с желание за облекчаване на гражданското недоволство, бихме могли да предоставим за нуждите на лица под 18 г. спортните съоръжения на територията на училището, в извън учебно време от 15 юли до 1 септември, в светлата част на деня от 8 до 20 часа.

Това обаче може да се случи само ако се осигури допълнителна охрана, осъществяваща пропускателен режим, опазване на материалната база и с поет ангажимент за почистване на ползваната територия от органите на местната власт.

Мерките са необходимо и задължително условие за гарантиране на безопасна и здравословна среда за ползване на спортните площадки и съоръженията по предназначение и опазване на училищната инфраструктура.

Предложили сме това решение и очакваме становището и действията на местната власт. Подчертаваме обаче, че наша основна грижа е опазване на училищната инфраструктура, за да имат децата къде да провеждат своите класни и извънкласни занимания и след лятната ваканция.

Припомняме, че в юрисдикцията на местната власт е изграждането на обекти за обществено ползване и апелираме за трайно решение на този социален проблем.“

Коментари

Новини Варна