IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:00 | 19 юли 2023
Обновен: 11:30 | 3 май 2024

Експерт: Фентанил от Китай е виновен за мора сред варненските наркомани

Смъртта на 40-годишната Бистра е причината от частен център за лечение на наркозависими да оповестят пред медиите, че има и други смъртни случаи

По материала работи: Слав Велев
Експерт: Фентанил от Китай е виновен за мора сред варненските наркомани

Смъртта на 40-годишната Бистра, която се предполага, че е приела микс от наркотични вещества, едно от които е фентанил, е причината от частен център за лечение на наркозависими да оповестят пред медиите, че има и други смъртни случаи, вероятно по тази причина. Tова заяви Павел Павлов от Сдружение "Само днес ", което управлява центъра, предаде Радио Варна.

Той каза,че фентанилът е близо 5000 пъти по-силен от хероина и смесен с него или други наркотични вещества, има фатални последици.

Фентанилът е евтин, а суровината за него е от Китай, но още през 2020 г. от "Дойче Веле" са информирали за масови смъртни случаи от него в САЩ и след навлизането му в Европа.

Девет смъртни случая на наркозависими разследват от полицията във Варна през последните близо 4 месеца. Експертизите обаче още не са готови.

"Такива вълни ще има постоянно. Преди имаше вълна с чай, за чиято употреба не можеше да се прецени дозировката. Наркозависимите знаят това, но зависимостта е толкова силна, че те продължават да употребяват тези вещества заради нуждата от успокоение", допълни Павлов. 

Малки количества от веществото фентанил се смесват с хероин или кокаин, а това се случва в домашни условия. Оказва се, че Бистра е вземала своите дози от три различни места в града. "Това означава, че това веществото се разпространява в регина", каза още Павлов. 

Повече за ситуацията с разпространението на фентанил във Варна и региона чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Павел Павлов от Сдружение "Само днес" ТУК

Коментари

Новини Варна