Варна 12°
fallback
Новини Варна
14:45 | 23 юли 2023
Обновен: 21:42 | 14 май 2024

Запечатан цех край Варна продължава да бълва опасен сладолед

При първата проверка инспекторите са констатирали използването на суровини с изтекъл срок на годност

По материала работи: Слав Велев

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Производствен цех за сладолед във Варна, който беше запечатан от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради констатирани нарушения при производството на сладолед, е продължил да работи. Това съобщи пред NOVA д-р Златина Димова, директор на ОБДХ-Варна. 

При първата проверка инспекторите са констатирали използването на суровини с изтекъл срок на годност, личните здравни книжки на персонала не са били подновявани според изискванията, не са взимани проби за анализ от продукцията и на практика няма сигурност за този продукт, който се произвежда и реализира на пазара, дали е безопасен за потребителите, коментира Димова. 

След две заповеди за затваряне, на 19 юли, със съдействието на "Икономическа полиция", обектът е посетен, но не е осигурен достъп”, обясняват още от ОДБХ - Варна. 

"Това е престъпление по Наказателния кодекс и ние сме предприели съответните действия с писмо до другите отговорни институции", допълва д-р Димова.За нарушителите са предвидени глоби започващи от 2000 лева.

Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) извършва в момента засилени проверки за качеството на сладоледа, който се предлага на открити щандове през лятото. Инспекции се провеждат и в производствени цехове и обекти за продажба. Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива. 

Автор на статията:
Слав Велев
варна храна проверки новини здраве храни сладолед работи цех ОДБХ д-р Златина Димова ODNH продължава запечатан цех сладолед варна
3 коментара
fallback
fallback