IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:51 | 24 юли 2023
Обновен: 16:41 | 29 април 2024

НАП Варна: 2 са запечатаните обекти, да се готвят други 8

Фискалните инспектори констатираха 84 нарушения от началото на кампанията до сега

По материала работи: Слав Велев
НАП Варна: 2 са запечатаните обекти, да се готвят други 8

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Националната агенция за приходите продължава активно наблюдение и проверки на нощни заведения, ресторанти, магазини, паркинги и др. обекти  по Северното Черноморие. В рамките само на няколко дни служителите от звеното за фискален контрол са проверили десетки дискотеки и заведения за хранене, а два обекта са ефективно запечатани. Целта на контролните действия е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция.

От официалното обявяване на лятната кампанията на 14.07.2023 г. до момента в ТД на НАП Варна са извършени общо 379 оперативни проверки. В хода на контролните действия са установени общо 84 нарушения като 17 са за неиздаване на касов бон, а 21 за установено разминаване в касовата наличност и маркираните продажби на касов апарат. През последните десет дни всяка четвърта проверка е установила наличие на нарушение за неспазване разпоредбите на Наредба Н-18/2006 г. на МФ и други нормативни актове.  

Голяма част от тях са открити в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Предвидената затова санкция е „запечатване на обект“. На собственика е връчена Заповед за Прилагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“ и бяха предприети действия по предварително запечатване на обекта в 13.00 ч. днес.  Към момента тече съдебно разглеждане на входирана жалба от лицето по повод мярката, за което се очаква в рамките на работния ден да бъде издадено съдебно решение.

Към днешна дата равносметката е 2 ефективно запечатани обекта и 8, в които са констатирани нарушения, водещи до налагане на принудителна мярка „запечатване на обект“. 

От НАП напомнят, че право и задължение на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.

Коментари

анонимен ( преди 8 месеца )
*** акции, които съсипват работата. Няма държава. В момента сме на море и помпаме мускули. Като през комунизма. Дрисльовците от шопско идват на почивка и го обличат в работа, за излезе евтинко.Това е планирана атака срещу, а не проверка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Rose77 ( преди 9 месеца )
Няма зеленина ,нито пък Панорама
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 9 месеца )
Това е много хубаво, обаче: Защо се случва всичко това само по Северното Черноморие и то точно във Варна? Ако някой ми каже, че в Слънчев бряг всичко е изрядно, значи е *** ***.За пореден път българи правят мръсно на българи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Madurko ( преди 9 месеца )
Ей тя от НАП много "страшни we". Тоя Младен Македонски "голяма работа" бил. Ще "напълни" държавната хазна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
Новини Варна