IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
16:00 | 27 юли 2023
Обновен: 11:35 | 28 април 2024

Ремонтът на Филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ върви в срок и сигурно

Вече е излята третата плоча от общо четирите по проекта по ОП "Региони в растеж"

По материала работи: Слав Велев
Ремонтът на Филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ върви в срок и сигурно

Снимка: Община Варна

Ремонтът на Филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ върви бавно, но сигурно. Вече е излята третата плоча на обекта от общо четири. Сградата се ремонтира по проект по Оперативна програма "Региони в растеж".

Предстои да бъде направена армировка за вертикалните колони за последната плоча. След като бъде излята, покривът на сградата ще бъде отворен, за да се вкара специален котел, който е с отоплителна мощност 320-500 kW, обясни Ивелина Тодорова, ръководител на проекта. Тя допълни, че са поръчани модулите на въртящата се сцена и се чака доставката им от изпълнителя.

Разглеждат се различни варианти за горната сценична механизация и след одобрение, ще бъдат поръчани съответно ръчни и електромеханични чиги, устройства за главната и за страничните завеси. Напредват дейностите и по отношение на помещението, където е сцената: цялата носеща конструкция на тавана е завършена, предстои да се поставят противопожарен гипсокартон и декоративните окачени тавани. В момента се монтира ел. инсталацията, каза още Ивелина Тодорова.

Част ВиК е завършена в цялата сграда, остава да се монтират крайните елементи. Работи се по част „Отопление, вентилация и климатизация“. По част "Електрическа" са окабелени помещенията на административната част, бившата камерна сцена, която ще бъде превърната в репетиционна балетна зала, както и помещенията на долния етаж. Предстои окабеляването на подземните помещения. Изпълнителите от „БГ Ленд Ко“ АД, водеща фирма в консорциума, който изпълнява обекта, са дали уверения, че работата ще бъде ускорена, посочи още ръководителят на проекта.

Протокол за откриване на строителна площадка за основен ремонт и реконструкция на сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров” бе подписан от директора на Театрално-музикален продуцентски център-Варна Даниела Димова на 12.05.2022 г. Той даде начало на строително-монтажните дейности по проекта „Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда филиал ТМПЦ – Варна“. Финансирането е осигурено от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 6 825 503, 85 лв. Бенефициент е Община Варна.

Целта е филиалът да разполага с обновени и комфортни за зрителите и артистите сцена, камерна зала, репетиционни и др. Сградата ще продължи да бъде използвана като втора сцена, на която ще преобладават театралните постановки.

С европейските средства се подмененя механизацията на оркестрината и сцената, обособяват две репетиционни зали, едната от които за балет. Изцяло се променя интериорът на балкона, главното фоайе, камерната и репетиционните зали, на клуба на актьора. Проектът предвижда още дейности по подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане на климатична и вентилационни инсталации, подобряване достъпа за хора с увреждания.

Проектът стартира на 26.05.2020 г. и трябва да продължи до 28.10.2023 г. по план.

Коментари

Новини Варна