IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
09:20 | 2 август 2023
Обновен: 14:12 | 27 април 2024

ИАРА погва любителите рибари. Знаем ли какви са правилата?

Вижте кой и как има право да бере миди от Черно море

По материала работи: Слав Велев
ИАРА погва любителите рибари. Знаем ли какви са правилата?

Снимка: Черно море/АРХИВ

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършва засилени проверки през целия август. Контролните органи ще следят във водните обекти, както и на плавателни и моторни превозни средства, на складове, стопански постройки, хладилни помещения и устройства, и също така и на съоръжения за временно съхранение на риба в търговската мрежа.

От Агенцията призоваха за спазване на правилата за любителски риболов, предвид очаквания голям брой на желаещи да практикуват любимото си хоби в сезона на отпуските.

Припомниха и правилата  за лицата, упражняващи любителски риболов. Те са длъжни да използват не повече от 3 въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав, а във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците.

Любителите рибари могат да използват 2 въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата.

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни, риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 броя. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 броя. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат във водата, независимо от състоянието им.

Добивът на черна и бяла пясъчна мида се извършва единствено чрез ръчен способ (чрез леководолазна дейност). Стопанският улов се извършва с валидно удостоверение, издадено от ИАРА. Строго забранено е да се лови с дънни тралове и драгиране. Любителите риболовци могат да задържат не повече от 3 кг от улова на миди, уточняват от рибарската агенция.

Коментари

анонимен ( преди 7 месеца )
Файда от тия никаква! Дано Ви уволнят всичките!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Борислав ( преди 7 месеца )
Само за украинците не важи за тях закони няма
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Jean Traikov ( преди 8 месеца )
А всяка вечер лодките излизат от пристанищв Созопол , минават покрай катерите на Гранична полиция и отиват пред плаж Дюни. Цяла вечер тралят за Бяла мида и сутрин преди зазоряване се връщат. Разтоварват улова не обезпокочвани. Е до кога????
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
Х ( преди 8 месеца )
Кого погвате бе х.й.ути. Аве те бракониерите бачкат за вас бе. К'ва е тая каракуда и червенопера по магазините за риба ве. Аз съм виждал каквосе случва на яз. Камчия през м. Май,а уж бил забранен. То лодки то палатки и хората си тролят...ИАРА... ЯРАЦИ сте вие
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Рибаря ( преди 8 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 4
Рафа ( преди 8 месеца )
ДГД ИАРА...!!! Конкретно по отношение на мидите!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Петър ( преди 8 месеца )
И с какво ще ги правят проверките! Пеша те друго нямат! Ако тази работа ставаше само с публикации, нямаше да има бракониери! В ИАРА са само некадърници и крадци, назначени по политическа линия! Вижте им ръководството- гений до гения
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 10
JackSparou ( преди 8 месеца )
rate down comment 1 rate up comment 7
Койчо ( преди 8 месеца )
На яраджиите пожелавам да си вършат съвестно работата и да не подминават малцинствата ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 13
Така ( преди 8 месеца )
Контролът е най-слабата ни страна. Айде да видим за някой хванат или глобен. Като знам какво мърляво племе сме, никой няма да се съобрази. Успех.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 10
Новини Варна