IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:00 | 17 август 2023
Обновен: 12:33 | 28 април 2024

Потвърдиха условната присъда на таксиджия, убил моторист във Варна

Инцидентът стана на 16.07.2021 г. малко преди 21 ч. в кв. "Младост"

По материала работи: Слав Велев
Потвърдиха условната присъда на таксиджия, убил моторист във Варна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Варна, с която шофьор на такси е бил признат за виновен в това, че при управление на превозно средство е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на моторист. Илиян К. е наказан с лишаване от свобода за 2 години, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от 4 години и половина. Той няма право да шофира в продължение на 2 години. Присъдата обжалваха подсъдимият и частните обвинители.

На 16.07.2021г. малко преди 21 ч. в кв. Младост Илиян К. спрял таксиметровия автомобил на знак „Стоп“ на пресечка към бул. „Цар Освободител". Видял приближаващ се мотоциклетист, но преценил, че е далече и навлязъл по булеварда. Пешеходка чула звука на мотора, видяла, че мотористът Петър Г. започнал да спира, а таксито – да навлиза по булеварда. Мотоциклетистът се опитал да спре, но не успял да предотврати удара. Въпреки усилията на болничния екип, починал. При нито един от двамата участници в катастрофата не е констатирана употреба на алкохол или психоактивни вещества. Сблъсъкът е бил заснет от охранителни камери.

Апелативният съд назначи допълнителна автотехническа и видеотехническа експертиза на записа. Според вещите лица, шофьорът на таксито е отнел предимството на мотоциклета. Преди сблъсъка автомобилът се е движел с около 18.5 км/ч., а моторът - с 63.4 км/ч. Леката кола е станала опасност за мотоциклетиста в момента на навлизане в неговата лента за движение и го е поставила в техническа невъзможност да избегне удара. Експертите са категорични, че дори моторът да се е движел с разрешените 50 км/ч, произшествието не е било предотвратимо. 

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на завишените очаквания за спазване на пътните правила от шофьорите на таксита. Частното обвинение счита, че наказанието е занижено, защото не съответства на обществената опасност и трябва да се търпи ефективно. Защитата не се съгласи с установената скорост на мотора и настоя водачът да бъде оправдан.

Горната инстанция сподели извода на Окръжния съд, че подсъдимият е осъществил престъплението като е нарушил разпоредбата на Закона за движение по пътищата, вменяваща му да пропусне превозни средства, движещи се по път с предимство. И този състав отчете съпричиняването на вредоносния резултат от страна на пострадалия, който се е движел със скорост над разрешената за населено място. В случая има превес на смекчаващите обстоятелства. Определеното наказание „лишаване от свобода“ не следва да се изтърпява ефективно, с оглед чистото съдебно минало и възрастта на шофьора – на 62 г. Изпитателният срок – близък до максимално определения от закона е адекватен и ще обезпечи целите за поправяне на Илиян К. и за превенция на подобно поведение от страна на останалите водачи на МПС. В същото време Апелативният съд обръща внимание, че изискванията към таксиметровия шофьор по спазване на разпоредбите на Закона за движение по пътищата, са по-високи, заради отговорността му към живота и здравето на всички участници в движението, но и за пътниците в автомобила му.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва и протестира пред ВКС.

Коментари

Бургазлия ( преди 8 месеца )
62 годишния да се издири и някой да отиде да го санкционира. Предумишлено или не, всяка причинена смърт трябва да се равнява на поне 15-20 години лишаване на свобода. Не че това ще върне момчето, но ако Ние останалите нямаме страх от "последствията", няма да се промени ситуацията ни още поне 50 години. Ако не държавата, тогава жителите да вземат нещата в свои ръце. Шофьора заслужава най малкото да остане инвалид за цял живот (строшете му краката и ръцете),ако не той, тогава някой негов роднина.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Петя ( преди 8 месеца )
Нямаме никъкъв съд.....Да пускат кепенците и да ги няма само пари лапат.,нещастници!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Варненка ( преди 8 месеца )
Починалото момче (моторист)беше единствен син и внук и умря нелепо едва на 27 години.Видях баба му ,която току що бе разбрала за катастрофата и чакаше такси ,за да отиде до болницата.Не спрях да се моля ,но уви...Бъдете внимателни и хора на пътя.Не съсипвайте своя живот ,този на близките си.Наказанието няма да коментирам.И най-строгото възможно да е ,починалото момче няма да възкръсне,нито скръбта на близките му ще намалее.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна