IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:11 | 18 август 2023
Обновен: 21:16 | 28 април 2024

Взимат спешни мерки за решаване на проблема с безводието в Авренско

Срещата се проведе по инициатива на областния управител доц. Андрияна Андреева

По материала работи: Слав Велев
Взимат спешни мерки за решаване на проблема с безводието в Авренско

Снимка: Областна администрация - Варна

Въвеждане в експлоатация на сондажа Садово е първото от серията краткосрочни решения за преодоляване на безводието в няколко селища от територията на община Аврен. Това стана ясно на работна среща за набелязване на спешни мерки и конкретни действия за разрешаване на проблема с хроничното безводие в района.

Срещата се проведе по инициатива на областния управител доц. Андрияна Андреева с представители ВиК- Варна, Регионална здравна инспекция, РДНСК- Варна,  Басейнова дирекция и  с кмета на община Аврен Емануил Манолов. На срещата присъстваха и представителна група от всичките 318 жители, подали сигнал до областна администрация и другите институции за постоянното безводие в района, предаде Дарик.

Участниците в срещата се обединиха около провеждането на няколко краткосрочни мерки. На първо място е въвеждане в експлоатация на сондажа Садово, който макар и краткосрочното решение ще позволи в местната ВиК мрежа да се влеят допълнително 80-90 кубика вода. РЗИ Варна вече провежда изследване на сондажната вода, а резултатите показват, че тя е в нормата за този род вода. Факт е, че сондажната вода не е решение, но ще позволи на жителите да излязат от режима на постоянното безводие. Община Аврен е инвестирала над 100 хиляди лева за сондажа, но според кмета Емануил Манолов той е временно решение на проблема. Въпреки това цялата документация, свързана с въвеждането на сондажа Садово, е готова и вече се придвижва през институциите, отговорни за пускането му в експлоатация.

На второ място е необходимо подмяна на ВиК тръбите за Аврен, Садово и Здравец, а специфичната структура на скалистия терен допълнително затруднява този процес.

Областният управител доц. Андреева се ангажира лично да проследи целия процес по движението на документацията през компетентните институции, за да няма забавяне на процеса и до Коледните и новогодишни празници да се почувства нормализиране на водоподаването.

Безспорен факт за всички участници в срещата е, че проблемът с хроничното безводие в този район е с повече от 50-годишна история, но трудния предимно скалист терен, на който е разположена община Аврен, изключително много затруднява ВиК проектиране и строителство.

Според участниците в срещата, дългосрочното и по-трайно решение на проблема с безводието в района е подготовката на проект за водопреносна мрежа, която да захрани с вода т.нар. горен район, обхващащ Камчийски пясъци. Този проект може да получи финансиране от Водния фонд, който още не е отворен за кандидатстване. Проектът трябва да има 2 клона – единият към селата Приселци и Близнаци, а вторият - към Аврен, Садово, Бенковски, Здравец, Равна Гора и с. Круша.

Коментари

Новини Варна