IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:00 | 22 август 2023
Обновен: 22:22 | 28 април 2024

Областният управител и шефът на РУО обсъдиха приема на украинци в учебните заведения във Варна

Коментирана бе и възможността в града да има Факултет по педагогика към някое от висшите училища

По материала работи: Слав Велев
Областният управител и шефът на РУО обсъдиха приема на украинци в учебните заведения във Варна

Д-р Ирена Радева – началник на Регионалното управление по образованието и областният управител доц. Андрияна Андреева/Снимка: Областна администрация - Варна

За активно взаимодействие между областна администрация и РУО – Варна за провеждане на държавната образователна политика на територията на областта се договориха на първата си работна среща областния управител доцент Андрияна Андреева, екипът от двамата заместник областни управители и д-р Ирена Радева – началник на Регионалното управление по образованието. Тя запозна ръководителите на областната администрация с необходимостта от промени в редица наредби, свързани с правата и със задълженията на действащите учители, на учениците и на родителите в рамките на цялостния образователен процес. Промените са част от стратегическите действия на МОН за развитието на образованието, обучението и ученето. Стана ясно, че тези изменения ще бъдат подложени на анализ и коментари от всички ръководители на Регионални управления по образованието в страната и МОН, които ще се съберат в първите дни на м. септември 2023 година на Национално съвещание край Варна, а РУО – Варна ще бъде домакин на събитието.

Д-р Радева запозна екипа на областния управител с най-неотложните задачи, свързани с провеждането на държавната образователна политика. Част от тях са свързани с приложението на изменения в Наредба за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република Българи и по-точно с приемане на чужденци за студенти във висшите училища у нас. Сериозна отговорност пред РУО във Варна има и във връзка със създаване на организация за прием на близо 2000 деца и ученици от Украйна в държавните и в общинските детски градини и училища в област Варна.  

Сред общите интереси и отговорности в сферата на образованието, коментирани днес е и възможността във Варна да има Факултет по педагогика към някое от висшите училища. Факултетът може да създаде условия хабилитирани лица да преподават на действащи учители методики за обучения по различни предмети, които се изучават в системата на образованието. В настоящия момент, въпреки огромната необходимост от такова специализирано обучение това не се случва във Варна, а учителите се изпращат за подготовка в други градове.

В процеса на обсъждане на общите интереси и отговорности при провеждане на държавната политика в сферата на образованието, възпитанието и социализирането на младите хора, днес областният управител и началникът на РУО - Варна обсъдиха няколко съвместни инициативи и проекти. Един от тях е под надслов „Бъдещето на моя град“, свързан с проект за изложба от рисунки на ученици от 12-те общини на Област Варна. Проектът вече е дискутиран на работна среща между областния управител доцент Андреева и Ралица Герасимова – зам. кмет по културните политики в Община Варна. Проектът „Бъдещето на моя град“ ще обедини усилията на местната и на държавната власт в лицето на Областна администрация – Варна, на Община Варна и на РУО – Варна. Целта му е не само да провокира творческите идеи и виждане на децата, за селището, в което биха искали да учат, да играят, да живеят, да се забавляват, но и да се запознаят с работата на институциите на местната и държавната власт или културни пространства/институти/, където в ще бъдат експонирани техните творби.

Коментари

Новини Варна