IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
15:15 | 4 септември 2023
Обновен: 12:09 | 28 април 2024

Организират творчески ателиета за деца от 7 до 18 г. във Варна

Занятията под надслов „По следите на Жак-Ив Кусто“ са в Музея за нова история

По материала работи: Слав Велев
Организират творчески ателиета за деца от 7 до 18 г. във Варна

Музеят за нова история на град Варна организира Творчески ателиета за деца от 7 до 18 години под надслов „По следите на Жак-Ив Кусто“ (комикси, рисунки, творческо писане).

Тази година се навършват 80 години от изобретяването на акваланга от французите инж. Емил Ганян и кап. Жак-Ив Кусто. Името „акваланг“ произлиза от латински и означава „воден дроб“. Той представлява просто по своята същност механично устройство, което дава на човека автономност на дишане и свобода на движение под вода. По този начин аквалангът се превръща в ключ към един непроучен до онзи момент свят. Днес без това устройство са немислими различни подводни дейности - спорт, археология, геология, биология, инженерно дело, туризъм.

Интересен и нестандартен начин за отбелязване на тази годишнина е поредицата творчески ателиета, озаглавена „По следите на Жак-Ив Кусто“. Те са организирани съвместно от Фондация „Град и посоки“ и Музей за нова история на град Варна с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. 

Участниците в тези творчески ателиета ще чуят кратки истории за живота и делото на Жак-Ив Кусто, както и за развитието на леководолазното дело в България. Лектор ще е Теодор Роков от Музея за нова история на град Варна. Основната задача на участниците ще е да нарисуват отделни картини или кратък комикс на тема „Приключения под вода“ или да изразят впечатленията си от чутото в кратки текстове. Водещ на занятията ще е Елена Владова, ръководител на уъркшопове по комикси и творческо писане. Ще участва и художник терапевт Александра Красимирова. За участниците е предвидено и видео представяне на френския художник и леководолаз Доминик Серафини, автор на поредица от комикси за експедициите на Жак-Ив Кусто.

Занятията са подходящи за деца от 7 до 18 години.
Дати на занятията: 23, 24 септември, 30 септември, 1 октомври; 7 октомври от 11.00 до 13.00 ч.
Място на провеждане: Музей за нова история на град Варна.
Участието в творческите ателиета става само след предварително записване.
Телефони за записване: 088 854 0388; 0878389565.

Коментари

Новини Варна