IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Културен афиш
12:00 | 8 март 2023
Обновен: 07:18 | 28 март 2024

Музеят на нова история на Варна разкрива тайните на вестникарския занаят

Тази година се навършват 135 г. от излизането на брой 1 на Варненски общински вестник

По материала работи: Слав Велев
Музеят на нова история на Варна разкрива тайните на вестникарския занаят

Музеят на нова история на Варна/Снимка: РИМ

На 10 март (петък) 2023 г. от 17.30 часа Музеят на нова история на Варна е домакин на събитието „Из тайните на вестникарския занаят с господин Амигов“.

През ноември 2023 г. се навършват 135 години от излизането на брой 1 на Варненски общински вестник. По този повод организаторите канят всички да прелистят и други вестници и списания, излизали във Варна и страната и да чуят любопитни статии. Нека заедно с тях да прочетем брой 1 на вестник „Крайморска среща“, с въображаем главен редактор – господин Амигов, герой от книгата „Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ с автор Елена Владова. Статиите във въображаемия вестник обаче са написани от реални автори.

Какво е важно за списването на вестник? Какви четива са забавлявали читателите в миналото? Как и за какво вестникът е бил използван като реклама? Какви грешки не трябва да се допускат в един вестник? Тези и други интересни неща, свързани с вестникарството, ще научим на срещата в Музея за нова история на Варна.

В събитието участват Елена Владова, автор на книгата „Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ и Теодор Роков, уредник на Музей за нова история на Варна.

Коментари

Новини Варна