IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
09:30 | 20 септември 2023
Обновен: 14:17 | 28 април 2024

Граждани са притеснени от сеч в „Зеленика“ (ВИДЕО)

Въпросните горски терени са частни, един от парцелите е земеделски

По материала работи: Слав Велев
Граждани са притеснени от сеч в „Зеленика“ (ВИДЕО)

План на имота, предвиден за застрояване/Кадър: БНТ

За изсичането на гора заради строителство на многоетажна жилищна сграда сигнализира Александър Александров - жител на варненския квартал "Аспарухово". Той е притеснен, че се унищожават здрави дървета, което пък е предпоставка за наводнение в района при пороен дъжд, предаде БНТ.

Терените, предвидени за застрояване, са в местността "Зеленика" и са собственост на варненска фирма. Проектът предвижда изграждането на две сгради с над 800 апартамента, 600 подземни паркоместа. Парцелите са подготвени за строителство. Изсечени са десетки дървета още миналата година.

"И по този път те изкорениха, нарязаха, прибраха и отведоха огромни прицепи, камиони с товарене и отвеждане на дървесина", казва Александров.

Горските терени са частни, един от парцелите е земеделски. След одобрен план, изготвен от лицензиран лесовъд, е извършена санитарна сеч на акация само в един от имотите.

"Тя съзрява, нейната сеч става около 20-ата година. Акациите в този имот са описани в горско-стопанския план на 55 години. Съвсем нормално е... Ние одобрихме тази програма да бъде изсечена акацията", обясни инж. Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите - Варна.

По програмата за изсичане на дърветата са определени пътища, по които да се изведе и транспортира дървесината.

"Те някои от пътищата ги бяха удължили, бяха направили един допълнителен. Наистина, понеже теренът е доста стръмен, бяха използвали тежка техника, която до някаква степен някои други дейности възможно е да ги прикрие след работата с такава техника. След като нещата не покриват на 100% дейността, посочена в програмата, ние сезирахме Районната прокуратура", поясни инж. Тодор Гичев.

В терените, които ще се застрояват, няма дървета от защитен вид, уточниха от Регионалната дирекция по горите във Варна. Проверка преди дни не е установила нова сеч. Според Александров, изсичане на толкова много дървета, включително и горска растителност, е предпоставка за наводнение, което ще засегне и дома му.

"В плановете за управление на риска от наводнение от 2015 до 2021, които са все още в сила, тези имоти не попадат в район със значителна, потенциална заплаха от наводнение. И не са разгледани, тъй като те са горска територия" коментира Георги Янев, Басейнова дирекция "Черноморски район".

През терените минават и две дерета, които събират дъждовните и подпочвени води, и ги отвеждат в морето. Подателят на сигнала е притеснен, че те ще бъдат застроени.

"Пряко ще накара всякаква подпочвена и оттичаща се вода да дойде тук. И когато това се случи в условията на някакъв по-тежък проливен дъжд. Това е рецепта за погром, за бедствие", заяви Александър Александров.

Становище на Басейновата дирекция допуска строителство върху деретата, ако инвеститорът изгради охранителни канали. Александър Александров обясни, че имотът се намира в защитена територия от Натура 2000.

От екоинспекцията във Варна уточниха, че незначителна част от терена за застрояване попада в границите на защитена зона за опазване на дивите птици. Това не противоречи на закона, ако част от нея е отредена за озеленяване, което е посочено в плана за строителство.

Терените са под строителна забрана отпреди 26 години. От Геозащита - Варна уточняват, че ако инвеститорът извърши укрепителни и отводнителни мероприятия за целия район, може да строи.

"Целият обхванат от забраната район е с активни и не точно установени свлачища. Той представлява по естеството си свлачищен район", каза Александър Александров.

От Геозащита – Варна казват, че в района на парцелите няма регистрирани свлачища. Потърсихме за коментар и инвеститора на проекта, но не получихме отговор. За имотите има влязло в сила решение за изработване на проект за подробен устройствен план, който не е одобрен, и План за регулация и застрояване. От Община Варна заявиха, че при тях няма внесен инвестиционен проект и не е издавано разрешение за строеж в местността „Зеленика“.

Вижте повече в репортажа на Петър Дойкински ТУК

Коментари

Новини Варна