IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:00 | 27 септември 2023
Обновен: 22:20 | 28 април 2024

Областният управител на Варна започна серия от срещи за координиране дейността за местния вот

Окръжният прокурор увери, че няма да остане непроверен сигнал

По материала работи: Слав Велев
Областният управител на Варна започна серия от срещи за координиране дейността за местния вот

Снимка: Областна администрация - Варна

Областният управител на Варна започна серия от работни срещи за координиране дейността на институциите, призвани да гарантират организацията, законността и провеждането на изборите на 29 октомври 2023 г.

В качеството си на областен управител, който има ангажимента да бъде гарант за прозрачност на избирателния процес и на добрата му организация на територията на област Варна, професор Андрияна Андреева проведе първата от поредицата работни срещи с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, охраната, логистиката, на дейностите за превенция, предотвратяване и противодействие на престъпленията, свързани с изборите.

На срещата присъстваха комисар Тихомир Тотев - началник на РДПБЗН – Варна, комисар Атанас Михов – зам. директор на ОД на МВР Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, както и двамата заместник областни управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев.

В дискусията беше обсъдена готовността на институциите за участие в изборния процес и предприетите конкретни мерки за създаване на необходимата организация, за осигуряване нормалното протичане на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 2023г.

Комисар Тотев увери, че служителите на РДПБЗН – Варна са напълно готови за предстоящите избори. Гарантиран е необходимият човешки ресурс за нормално протичане на изборния процес. Изготвен е план за подготовката. Съвместно с органите на МВР ще се извършва охрана на изборните помещения, а там където ще се помещават машините ще се прави съвместен оглед със служители на областна администрация Варна. Осигурен е необходимият брой генератори, които ще бъдат подсигурени при евентуално спиране на тока.

Основната тежест на изборния процес се пада на органите на МВР, припомни комисар Атанас Михов, заместник директор на областната дирекция. На тези избори ще има 651- РИК, от които 642 ще бъдат стационарни и 9 ще са мобилните. През тези два дни 1250 служители на МВР ще бъдат включени в изборния процес, от тях 112 са служители от други служби, летища, пристанища и БОП. До настоящия момент има създаден щаб, както и планове за действие. Провеждат се регулярни срещи с институциите, създадени са информационни листи, телефонни линии за получаване на сигнали, включително и чрез тел. 112. Сигналите ще се оповестяват от Пресцентъра на МВР. Извършва се предварително охранително обследване и предварителни проверки на помещенията, за което се съставят протоколи. Областна администрация ще бъде включена при определяне на основните маршрути за придвижване на колите с изборните книжа. Съвместно с кметовете в общините се предприемат действия за предотвратяване на някои порочни практики за купуване на гласове. Основни дейности за служителите на МВР ще бъдат охрана на секциите, формиране на обходни двойки и на отделни групи от служители, които ще работят по сигналите за нарушения.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов увери областния управител, че е създадена организация за засилени дежурства на територията на областта, в които ще се включат прокурори от Районна и Окръжна прокуратури. Има издадена заповед, която регламентира действията на институциите, които ще бъдат гарант за спазване правата на гражданите. Прокуратурата ще бъде гарант и при осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите. Със заповед се определя списък от прокурори, участващи в изборния процес, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборния процес. Сигналите за изборни нарушения ще бъдат проверявани и анализирани. Ще се извършват и допълнителни проверки, които постъпват от органите на МВР, ДАНС, от политическите сили и гражданите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане непроверен сигнал, както за купуване на гласове, така и за нарушения в изборния ден. В целия изборен процес прокуратурата ще работи в активно сътрудничество и взаимодействие с ръководството на МВР и ДАНС.

 

Коментари

Новини Варна